nieuws

Installatievolumes stijgen komende jaren flink

klimaattechniek

Installatievolumes stijgen komende jaren flink

De installatiebranche gaat goede jaren tegemoet. Mede dankzij de aantrekkende woningbouw stijgt het installatievolume komende jaren naar ruim 20 miljard in 2021.

Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie Uneto-VNI.

Dit jaar wordt gerekend op een productie van meer dan 16,5 miljard. Volgend jaar zal die nog eens een miljard hoger liggen. Installatiebedrijven die actief zijn in de woningbouw kunnen komend jaar de meeste vooruitgang verwachten, zo’n 7 procent.

“Het snelle herstel van de woningmarkt en het consumentenvertrouwen leiden tot een toename van de investeringen in badkamerrenovaties, domotica en energiezuinige woningen met zonnepanelen en warmtepompen”, verklaren de onderzoekers. “De komende jaren neemt de nieuwbouw vooral toe in de vrije sector, waar meer en duurdere installatietechniek wordt toegepast dan in de corporatiesector.”

Installateurs die zich richten op de utiliteitsbouw en infratechniek kunnen rekenen op een groei van 4 procent. Ook voor technisch dienstverleners in de industrie ligt een hogere productie in het vooruitzicht.

Steeds meer techniek in bouwwerken

De stijgende omzetcijfers worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door het algemene economische herstel, maar ook door een groeiend aandeel van techniek in bouwprojecten. Bij nieuwbouwwoningen stijgt de zogenoemde installatiequote dit jaar van 29,2 procent naar 33,5 procent.  Bij grote woningrenovaties zelfs van 40 procent naar 48,2 procent.

En ook in de utiliteitsbouw wordt het aandeel installatietechniek steeds groter: in de nieuwbouw stijgt de installatiequote van 33,4 naar 40,4 procent, in groot onderhoud en renovatie van 34,9 naar 37,1 procent.

Verder leveren trends als energiebesparing en verduurzaming, langer zelfstandig wonen, transformatie van kantoorgebouwen en de ontwikkeling naar smart buildings installatiebedrijven veel extra werk op.

Banengroei vanaf volgend jaar gemiddeld 3 procent

Uneto-VNI verwacht dat de hogere productievolumes vanaf volgend jaar zullen leiden tot banengroei, gemiddeld met 3 procent per jaar. In 2020 zal de installatiebranche dan weer terug zijn op het werkgelegenheidsniveau van voor de crisis met 135.000 arbeidsplaatsen.

Zorgen zijn er wel over een mogelijk tekort aan werknemers. “Aandacht voor voldoende instroom van technische vakmensen blijft hard nodig om de groeikansen te kunnen realiseren”, benadrukt de brancheorganisatie.

Reageer op dit artikel