nieuws

Warmteleverancier monopolist op gebied van afleversets

klimaattechniek

De grote warmtebedrijven dicteren de markt van de afleversets. Dat is een van de bevindingen uit het rapport “Overzicht afleversets voor warmtelevering” geschreven in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

In het rapport geeft onderzoeksbureau DHC Holland een overzicht van afleversets op de Nederlandse markt, van normen voor afleversets, van de markt, van factoren die een rol spelen bij het onderhoud aan afleversets en van ontwikkelingen en innovaties.

Inkomstenderving installatiebedrijven

In de Warmtewet, van kracht sinds 1 januari 2014, is vastgesteld dat alleen de warmteleverancier verantwoordelijk is voor de verhuur, vervanging of installatie van afleversets aan gebruikers. Dat is nadelig voor installatiebedrijven, zeggen de rapportschrijvers. “Met name in gebieden waar afleversets in particulier bezit zijn, gaan installatiebedrijven de inkomsten missen voor vervangingswerkzaamheden en servicecontracten  als warmteleveranciers besluiten dat in eigen beheer te gaan uitvoeren.”

Warmtebedrijven

Ook bij de aanschaf en selectie van afleversets zijn het volgens het rapport de warmtebedrijven die de dienst uitmaken. “De markt van afleversets is geen open markt met veel aanbieders en vragers. De grote warmtebedrijven dicteren de markt middels de aanbestedingen waarbij de aanbieders volgen.”

Innovaties

Volgens de rapportschrijvers heeft dit marktmechanisme ook een remmend effect op innovaties. “Bij een aanbesteding wordt de innovatie bepaald door de grenzen die de aanbestedende partij aangeeft. Meestal is echter niet de innovatie maar vooral de prijs per afleverset de doorslaggevende factor.”

 

Download het rapport Overzicht afleversets voor warmtelevering

Reageer op dit artikel