nieuws

“Installateur, lever een prettig binnenklimaat”

klimaattechniek

De afgelopen 25 jaar zijn de binnenklimaatproblemen in onze gebouwen nauwelijks afgenomen. Dat stelt ingenieur Atze Boerstra van BBA Binnenmilieu, een adviesbureau op het gebied van een gezonde en comfortabele leefomgeving.

“Installateur, lever een prettig binnenklimaat”

Boerstra is redacteur, samen met zijn collega Froukje van Dijken, van de recent verschenen derde editie van het Arbo-Informatieblad AI 24 ‘Binnenmilieu’, een uitgave van Sdu uitgevers.

Ongezond binnenmilieu

“De Wereld Gezondheidsorganisatie schatte eind jaren ’80 van de vorige eeuw dat in 30 procent van de gebouwen wereldwijd het binnenmilieu niet gezond was. Ik schat in dat de percentages sindsdien nauwelijks zijn veranderd. Natuurlijk zijn er wel zaken verbeterd, maar daar zijn weer andere problemen voor in de plaats gekomen.” Dat zegt Boerstra in een interview voor het vakblad Gawalo.

Kantoortuinen

“Destijds konden bijvoorbeeld in kantoren de ramen vaak niet open en kon men niet zelf de temperatuur beïnvloeden. Die zaken zijn aangepakt. Maar nu zie je met de introductie van Het Nieuwe Werken weer grote kantoortuinen ontstaan, vaak in open verbinding met de gang. Op papier kan je nog wel aan de knoppen draaien, maar per saldo kun je vaak net zo weinig regelen als vroeger.”

Energiebesparing

Volgens Boerstra heeft de focus de afgelopen jaren teveel gelegen op energiebesparing. Comfort en luchtkwaliteit sukkelt er vaak nog achteraan. “Terwijl een goed binnenklimaat juist essentieel is, zeker voor de eindgebruiker.”

Installateursvak

“Uiteindelijk moeten installateurs beseffen wat ze nou eigenlijk leveren. Dat is – vind ik – niet een x aantal leidingen of een y aantal roosters, maar een prettig binnenklimaat op kantoor, comfort in huis en een leerprestatiebevorderende atmosfeer op school. Daar gaat het vak van installateur over”, zegt Boerstra. In Gawalo 5/6 geeft Boerstra vijf tips voor W-installateurs om hun steentje bij te dragen aan een beter binnenklimaat. Het juni/julinummer van Gawalo verschijnt op 27 juni.

Lees ook: Experts binnenklimaat winnen BJ Maxprijs 2013

Reageer op dit artikel