nieuws

Woningcorporatie steekt nek uit met verwarmingssysteem

klimaattechniek

Woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten is een koploper in het terugdringen van de energielasten. De laatste ontwikkeling: semi-collectieve opstelling van warmtepompen.

Woningcorporatie steekt nek uit met verwarmingssysteem

Voor een appartementsgebouw in Dronten lag de lat hoog en werd met bouwkundige maatregelen de toen geldende EPC van 0,8 flink verlaagd naar 0,38. Een ander belangrijke rol is weggelegd voor de technische installaties.

Warmtepomp met lage investering

Samen met werktuigbouwkundig adviseur Installect werd gekeken naar een verwarmingssysteem met warmtepomp en warmtekoude-opslag, tegen een zo laag mogelijke investering.

Centraal opgestelde warmtepomp

Diverse oplossingen gingen over tafel. Een centraal opgestelde warmtepomp bleek een dure oplossing. Decentrale warmtepompen, dus elke woning zijn eigen toestel, was ook niet verstandig want de woningen hebben slechts een warmteverlies van 2 kW. En zo’n kleine warmtepomp is nog niet beschikbaar.

Twee of drie woningen per warmtepomp

Toen kwam het ei van Columbus: twee of drie woningen per warmtepomp, oftewel semi-collectieve opstelling van warmtepompen. Scoort zowel energetisch als qua investering goed.

Lees het hele verhaal in een van de volgende edities van tijdschrift Gawalo

Reageer op dit artikel