nieuws

Zelfs besparing zonneboiler is beperkt

klimaattechniek

De besparing op de energiekosten met duurzame installaties als zonneboiler, lucht/water-warmtepomp en hre-ketel is beperkt. Een slimme thermostaat scoort beter dan een zonneboiler. Dit blijkt uit metingen van energiebedrijf Essent.

Eind 2008 en begin 2009 zijn diverse duurzame en energiebesparende technieken geïnstalleerd in een aantal woningen in de wijk Maaspoort in ’s Hertogenbosch. Tien woningen zijn voorzien van een hre-ketel, vier van een lucht/water-warmtepomp, vijf van een zonneboiler, vijf van een fotovoltaïsch systeem en tien van een slimme thermostaat. De prestaties van de installaties zijn gedurende twee jaar gemeten.

Zonneboiler

De besparing op het gasverbruik bij de vijf woningen met een zonneboiler ligt tussen 55 en 93 kubieke meter, gemiddeld 70 kubieke meter. Dit komt neer op een besparing van 35 euro. Gemiddeld gebruiken de woningen 175 kubieke meter gas voor warm tapwater, waarop de zonneboiler 40 procent bespaart.

Slimme thermostaat

De slimme thermostaat heeft naast een klokprogramma, een lichtsensor en aanwezigheidssensor en schakelt de verwarming naar de lage stand 20 tot 30 minuten nadat het licht is uitgedaan en bij afwezigheid. De tien woningen met een slimme thermostaat verbruikten gemiddeld 10 procent minder gas dan vergelijkbare woningen. Het gemiddeld gasgebruik van deze laatste was 1240 kubieke meter per jaar, zodat de slimme thermostaat een besparing van 124 kubieke meter of gemiddeld 65 euro per jaar bereikt.

Hre-ketel

De woningen met een hre-ketel hebben gemiddeld 1560 kubieke meter gas per jaar verbruikt, waarvan 125 kubieke meter kan worden toegerekend aan het opwekken van elektriciteit. De toestellen hebben 900 tot 1577 kWh elektriciteit opgewekt, gemiddeld 1100 kWh per jaar. Dit levert een besparing op van 236 euro en na aftrek van de kosten voor het extra gasverbruik resteert een besparing van 164 euro per jaar.

Lucht/water-warmtepomp

Uit analyse van de meetgegevens van de lucht/water-warmtepomp (Elga) blijkt dat deze gemiddeld 20 procent van de warmtebehoefte heeft geleverd. De besparing op de energiekosten is becijferd op gemiddeld 45 euro.

Het project in ’s Hertogenbosch is uitgevoerd door Essent samen met woningcorporatie Zayaz en netbeheerder Enexis en gesteund door de gemeente en de provincie.

Reageer op dit artikel