artikel

Vloerverwarming installeren: acht aandachtspunten

klimaattechniek

De voordelen van vloerverwarming zijn legio, maar er zijn enkele aandachtspunten. Omdat de watertemperatuur bij vloerverwarming lager is, is een goede isolatie van de woning belangrijk. Andere zaken waar installateurs hun klanten over moeten adviseren, zijn de keuze voor vloerafwerking en de reactiesnelheid van vloerverwarming.

Vloerverwarming installeren: acht aandachtspunten

Tekst: Joop van Vlerken

 

“Bij de transitie van gasketel naar warmtepomp hoort ook de omschakeling van hogetemperatuur- naar lagetemperatuurverwarming. Het afgiftesysteem dat het beste past bij lagetemperatuurverwarming is vloerverwarming. Je kunt de woning hiermee efficiënt warm krijgen, omdat je een groot oppervlak met een lage watertemperatuur verwarmt. Daarnaast is vloerverwarming heel comfortabel. Je voelt nooit kou op de vloer en ervaart een aangenaam binnenklimaat. Dan zijn er nog de bijkomende voordelen zoals weinig stofverplaatsing en geen radiatoren in zicht.” Aan het woord is Jeroen Curré, verkoopleider bij Albrand. Hij ziet de vraag naar vloerverwarming de laatste jaren toenemen. “Met de opkomst van warmtepompen zie je dat vloerverwarming nog populairder wordt.”

 

Isolatie woning

Roy de Bruijn, eigenaar van De Installatieadviseur, ziet ook dat vloerverwarming steeds vaker toegepast wordt. “Vooral in de woningbouw stijgt de vraag naar vloerverwarming. In nieuwbouw is vloerverwarming al bijna standaard.” Installateurs weten volgens hem al veel van vloerverwarming en kunnen klanten goed adviseren, maar hij benadrukt wel dat ze wel eerst goed moeten kijken of vloerverwarming mogelijk is in de woning. “Het eerste waar je naar kijkt, is of het pand voldoende geïsoleerd is. In een ouder huis met enkel glas en weinig isolatie, red je het vaak niet om je huis te verwarmen met vloerverwarming. Daarnaast is de vloerafwerking in combinatie met de isolatiegraad belangrijk. Een houten vloer in combinatie met vloerverwarming kan, maar niet als je huis matig geïsoleerd is.”

 

Complexiteit installaties

Door de toepassing van lagetemperatuurverwarming en warmtepompen neemt de complexiteit van installaties toe, legt De Bruijn uit. “De installaties worden steeds ingewikkelder, waardoor ook problemen ontstaan, waarvan je de uitwassen in tv-programma’s als Radar ziet. Vroeger werd een keteltje geïnstalleerd met overcapaciteit en kon er eigenlijk weinig mis gaan. Maar met de warmtepomp heb je lagetemperatuurverwarming en stroomt er lauw water door de vloer. Als je huis dan niet voldoende geïsoleerd is, wordt het niet warm en dan ontstaan de klachten.”

 

Traag medium

Naast de eerder genoemde voordelen heeft vloerverwarming ook nadelen, zegt Curré. “Je kunt minder snel regelen. Het is een traag medium. Als je de thermostaat lager zet, duurt het langer voordat het ook daadwerkelijk afkoelt en andersom geldt hetzelfde. Wij adviseren dan ook om zo weinig mogelijk aan de thermostaat te draaien en de temperatuur op een constante temperatuur te laten.” Hetzelfde advies geeft De Bruijn. “Vloerverwarming laat je zoveel mogelijk op dezelfde temperatuur, bijvoorbeeld ook ’s nachts. Maar dat kan alleen als je huis goed geïsoleerd is, anders verlies je te veel warmte.”

 

Warmtebron

Vloerverwarming vormt een ideale combinatie met de warmtepomp, maar ook andere vormen van verwarming zoals een cv-ketel of stadsverwarming zijn makkelijk te combineren met vloerverwarming. De manier van leggen van een vloerverwarmingssysteem is volgens Curré wel gedeeltelijk afhankelijk van de bron. “Bij een gasgestookte cv-installatie is de watertemperatuur iets hoger en kunnen de slangen verder van elkaar liggen om transmissiedekkend te zijn, bijvoorbeeld 15 centimeter. Bij warmtepompsystemen worden de slangen dichter bij elkaar gelegd, meestal tien centimeter. Hoe meer slangen je legt hoe lager de watertemperatuur kan zijn.”

 

Bestaande bouw

In bestaande woningen is het aanleggen van vloerverwarming een grote ingreep, maar het kan volgens Curré prima. “Je kunt werken met een droogbouwsysteem. Je legt dan een plaat met vloerverwarming over de bestaande vloer.”
Een andere optie is het infrezen van vloerverwarming in bestaande zandcement-, giet- of betonvloeren. “Als je een goede vlakke vloer hebt, kun je die frezen. Daar leg je dan vervolgens de slangen in. Als je een houten ondervloer hebt, dan kan er ook prima gefreesd worden in fermacell platen.”
De laatste optie is volgens Curré om de hele vloer te vervangen. “Je sloopt de bestaande vloer eruit en legt dan net als in nieuwbouwwoningen eerst stalen matten waarop de vloerverwarming aangebracht wordt en vervolgens werk je de vloer af met betoncement of een betonnen gietvloer.”

 

Voldoende kennis

Installatiebedrijven hebben volgens Curré genoeg kennis over vloerverwarming. “Er is voldoende kennis in de sector. Naregeling is misschien iets waar ze klanten meer over zouden kunnen vertellen. Het is tegenwoordig mogelijk om de temperatuur in elk vertrek apart te regelen. Dan kun je het bijvoorbeeld op de badkamer lekker warm maken en in de slaapkamers wat koeler. Het is dan wel nodig om meerdere zones te leggen, zodat je ze afzonderlijk kunt inregelen.”

 

Goed inregelen

Dat wordt bevestigd door De Bruijn. “99% van de installateurs kan vloerverwarming leggen. Maar met de verdelers gaat het nog wel eens mis. Veel nieuwe installaties kunnen ook koelen, maar dan moet je daar wel de juiste verdeler voor gebruiken. En je moet goed inregelen, zodat er niet achteraf problemen ontstaan omdat het niet voldoende warm wordt.”

 

Aandachtspunten bij vloerverwarming

  1. Ga na in welke mate de woning geïsoleerd is. Onvoldoende isolatie kan leiden tot problemen om het gebouw warm te krijgen.
  2. Vloerverwarming kan gecombineerd worden met bijna elke bron. De manier van het leggen van de vloerverwarming kan wel verschillen. Naar mate de watertemperatuur hoger is, kunnen de leidingen verder uit elkaar gelegd worden.
  3. Vloerverwarming kan per vertrek ingesteld worden. daarvoor moet de vloerverwarming wel in zones gelegd worden en kan men het beste kiezen voor een naregeling per vertrek.
  4. Vloerverwarming kan ook in bestaande bouw. Maar daarbij moet nagegaan worden wat voor vloer de klant heeft. Daarvan afhankelijk wordt bepaald hoe de vloerverwarming gelegd wordt.
  5. De vloerafwerking heeft invloed op de afgifte. Tegels en pvc-vloeren geleiden het best.
  6. Vloerverwarming koelt langzaam af en warmt langzaam op. De temperatuurinstelling van de verwarming blijft in het ideale geval de hele dag hetzelfde.
  7. In nieuwe duurzame systemen kan vaak ook vloerkoeling toegepast worden. Het is aan te bevelen om hiervoor een grotere buisdiameter (18×2 mm) te gebruiken om meer koelvermogen uit de vloer te halen. Daarnaast is het advies om kunststof verdelers te gebruiken om condensatie tegen te gaan.
  8. Inregelen is bij vloerverwarming extra belangrijk, omdat vaak gewerkt wordt met lage temperaturen. Bij verkeerde inregeling kunnen er snel problemen ontstaan omdat het onvoldoende warm wordt.

 

Reageer op dit artikel