artikel

Warmtepomptechnicus worden is hele investering

klimaattechniek

Als alles volgens plan verloopt is Nederland over drie jaar 6.000 warmtepomptechnici rijker. Dat is de ambitieuze doelstelling waaraan de zeven opleidingsinstituten, het Rijk, OTIB, Uneto-VNI en andere betrokkenen zich hebben gecommitteerd in een Green Deal.

Warmtepomptechnicus worden is hele investering

Tekst: Katja van Roosmalen

 

De druk om deze ambities te verwezenlijken komt vooral bij de opleidingsinstituten te liggen. Daarom zochten we een van de opleidingen op: Go in Ede. Hier spraken we met Roelof Robbertsen over waaraan installateurs moeten voldoen om met warmtepompen te werken en de snelheid waarmee de branche de warmtepomp wil omarmen.

 

Niet zo snel van gas af

“Ik denk niet dat we zo snel van het gas af zijn als sommigen voor ogen hebben”, zegt Robbertsen. “In de nieuwbouw kunnen we met alle nieuwe technieken, goede isolatie en warmtepompen grote stappen zetten, omdat vanaf het ontwerp rekening is gehouden met alle eisen ten aanzien van de isolatie en luchtdichtheid. De bestaande woningvoorraad is echter een ander verhaal. Zelfs voor woningen die aan de EPC 0,4-eis voldoen is een warmtepomp niet per definitie economisch rendabel. Om de benodigde energie op te wekken met PV heeft een standaardwoning een groot aantal panelen nodig. Die ruimte is er vaak niet op het dak.”

Robbertsen denkt dan ook dat de politiek te snel wil gaan. “Eigenlijk denk ik dat eerst de gemeenten aan zet zijn. Zij moeten in kaart brengen welke wijken geschikt zijn voor bijvoorbeeld een warmtenet. Pas als dat duidelijk is, kunnen installateurs hun klanten goed adviseren over de oplossingen.”

 

Werken met koudemiddelen

Robbertsen is kritisch, maar geen scepticus met een verborgen agenda. Vol overgave zet hij zich in om warmtepomptechnici op te leiden. “Dat er goede opleidingen komen voor warmtepompmonteurs en -adviseurs is een must”, vervolgt hij. “Vanuit de politiek is de motivatie dat we zo sneller van de fossiele brandstoffen af kunnen stappen, maar voor mij gelden ook andere redenen. Warmtepompen zijn voorzien van koudemiddelen. Dat deze milieuvriendelijker zijn geworden, betekent niet dat het veilig is om ermee te werken. Monteurs moeten de nodige veiligheidsmaatregelen treffen om ongelukken te voorkomen, want de middelen kunnen bevriezing op de huid veroorzaken of een gat in de huid maken zonder dat er op dat moment pijn wordt gevoeld.”

 

F-gassencertificaat

Overigens geldt voor monteurs die de opleiding voor warmtepomptechnicus willen volgen dat zij in het bezit moeten zijn van een F-gassencertificaat. Ook al is bij montage het koudemiddel niet altijd in zicht, dan komt dat wel bij het inbedrijfstellen of een reparatie. “In Ede bieden we acht Cito-gecertificeerde opleidingen aan, van basismonteur warmtepompen tot aspirant-ontwerper en specialistische opleidingen voor bijvoorbeeld grondgebonden installaties, lucht-lucht- of lucht-waterwarmtepompen.”

Een korte rekensom leert dat de meeste cv-monteurs – als alle opleidingen op elkaar aansluiten – ruim een half jaar lang eens per week in de schoolbanken moeten plaatsnemen voordat zij mogen werken met een warmtepomp. Alleen na 6 categorie 2 of 10 categorie 1 + examen F-gassen is het immers toegestaan te werken aan warmtepompen.

 

Investeren in specialiseren

“Het is een investering”, erkent Robbertsen. “Niet alleen in tijd, maar ook in geld. Er zal namelijk ook geïnvesteerd moeten worden in gereedschappen en het bedrijf moet voldoen aan de BRL 100. De totale kosten bedragen meer dan 15.000 euro. Daarom raad ik installateurs altijd aan om goed te bedenken wie hun klanten zijn en of ze zich ook willen specialiseren.

Bedien je als installatiebedrijf ook bedrijven of kom je alleen bij particulieren? Al bij de keuze voor de F-gassenopleiding moet je hier rekening mee houden omdat monteurs met een opleiding categorie 2 niet mogen werken met koudesystemen die meer dan 3 kilogram koudemiddel bevatten. En de vraag komt daarna weer terug. Ik denk dat installateurs er verstandig aan doen om zich te specialiseren, zodat zij hun klanten van het beste advies kunnen voorzien én om de investering terug te verdienen.”

 

Lees ook:

Heeft de cv-installateur de kennis en kunde om een warmtepomp te installeren?

Cv-monteurs kunnen ook warmtepompen installeren

Warmtepompen installeren: tien tips

Zesduizend warmtepompmonteurs in opleiding

Leerlijn warmtepompen legt basis voor kennis duurzame technieken

Reageer op dit artikel