artikel

“Ik zie de cv-ketel voorlopig nog niet verdwijnen”

klimaattechniek

“Ik zie de cv-ketel voorlopig nog niet verdwijnen”

Is de cv-ketel passé? Dat vroeg Gawalo in de rubriek Rondvraag van het oktobernummer aan vijf verschillende installatiebedrijven. Volgens vier van de vijf bedrijven zal het zo’n vaart niet lopen, zeker niet in de bestaande bouw. Slechts een van de vijf kiest resoluut voor duurzame technieken zoals warmtepompen.

 Tekst: Ferdinand Pronk

“Ik zie de cv-ketel voorlopig niet verdwijnen, zeker niet in de bestaande bouw”

“Er wordt gezegd dat we in 2050 gasloos moeten zijn, maar dat moet ik nog zien gebeuren. Zoals de techniek er nu voor staat, zie ik voor de meeste bestaande woningen geen goede alternatieven voor comfortabele verwarming. Klanten vragen wel informatie over warmtepompen, zeker omdat er subsidies beschikbaar zijn. En voor nieuwbouw is die zeker interessant. Maar in de bestaande bouw haken mensen vaak af als ze merken dat er een complete renovatie nodig is om op andere techniek over te stappen. Het is vaak erg ingrijpend en kostbaar.”

(Stefan Pietersen, Totaalinstallateur Witte Installatie, Ursem)

 

“Ik ga niet meemaken dat de verwarming ingrijpend verandert”

“Ik zeg er bij dat ik ruim 60 ben. Maar het is duidelijk dat we uiteindelijk wel een andere kant op moeten, want gas raakt op. Voor nieuwe woningen kun je allerlei nieuwe technieken verzinnen, maar in de bestaande bouw komt die verandering niet. Ik heb ook geen klanten die er naar vragen. Ook wel omdat we al vele decennia in de binnenstad van Alkmaar zitten met klanten die voor driekwart binnen 500 meter afstand wonen. Hun oude huizen zijn ook niet geschikt om ingrijpende veranderingen door te voeren. CV is nog altijd een prachtig systeem, omdat het met water werkt. Dat is een fantastisch en flexibel middel om warmte mee te verspreiden. Die basis blijft denk ik nog wel 100 jaar in tact. Er zit ook wel ruimte voor aanpassingen in: wil je over op lagetemperatuurverwarming, dan maak je gewoon de radiatoren wat groter. Mijn filosofie is trouwens dat wanneer je denkt dat het slimmer kan, de kans groot is dat je er per saldo meer energie, arbeid en geld aan kwijt bent dan het je oplevert.”

(Jan Roobeek, Installatiebedrijf A.J. Coppens en Zoon B.V., Alkmaar)

 

“Ik voorzie voorlopig geen einde aan de cv-ketel, ondanks alle verhalen over ‘all electric’”

“Natuurlijk, in de nieuwbouw kun je voor nieuwe technieken kiezen, maar in de bestaande bouw is het meestal onmogelijk om voor bijvoorbeeld een warmtepomp te kiezen. We merken ook geen terugloop van de vraag: de cv-ketel is nog steeds erg populair.”

(Ludo Verbart, Koos Verbart Installatietechniek, Abbekerk)

 

“Het systeem centrale verwarming blijft denk ik nog lang bestaan”

“Wat je nu aan nieuwe verwarmingsketels ophangt, haalt het eind van z’n technische levensduur wel. Natuurlijk kijk je bij nieuwbouw ook naar alternatieven met bijvoorbeeld warmtepompen en stadsverwarming. En dat soort technieken zal je geleidelijk ook wel bij renovatieprojecten in de bestaande bouw zien komen. Dat is logisch, want de fossiele brandstof raakt op, dus we moeten wel.”

(Sander Koomen, Loodgietersbedrijf Sneeboer, Wervershoof)

 

“Op de wat langere termijn is de cv inderdaad passé, we zijn nu echt de laatste cv-ketels aan het monteren”

“Een paar jaar geleden heeft ons bedrijf de overstap al gemaakt. We kiezen voor duurzame technieken zoals warmtepompen. Dat gaat het gewoon worden. Ik vind het een groot geluk dat ik een opvolger heb. Hij is 24 en heeft zijn studie afgestemd op de toekomst. Hij is afgestudeerd op pcm’s: materialen die thermische energie opnemen en die afgeven door faseverandering. Ik vind dat een veelbelovend opslagsysteem. Trouwens, ook accupakketten zijn volop in ontwikkeling. De toekomst is duurzaam! Wij zijn blij dat veel van onze klanten openstaan voor duurzaamheid en de ruimte hebben om te investeren. En dat is nodig, want ik kan niet simpelweg de cv-ketel van de muur halen en er een warmtepomp voor in de plaats hangen. Er zijn veel meer aanpassingen nodig. Overschakelen van verwarmingssysteem is voor mensen een proces: vaak kiezen ze er voor als ze toch een grote verbouwing willen doen, of wanneer ze op leeftijd zijn en hun huis levensloopbestendig willen maken. Extra comfort wordt dan ook gewaardeerd, met bijvoorbeeld lagetemperatuurverwarming. Voor bestaande cv-ketels kan ik me wel een aanpassing voorstellen naar een alternatieve brandstof. Waterstofgas bijvoorbeeld, dat je zelf produceert met pv-panelen op je dak.”

(Dick Visser, Installatiebedrijf Visser, Twisk)

 

Lees ook:

Is de cv-ketel passé?

Installateurs stapsgewijs voorbereiden op gasloos

Warmtepomp belangrijkste vervanger van de cv-ketel

Whitepaper: Over de impact van all electric  op de woonhuisinstallatie

Whitepaper: Misverstanden over pelletkachels en biomassaketels

Reageer op dit artikel