partner nieuws

Prefab-aansluitsets voor luchtbehandeling ziekenhuis

Installatiebranche

Prefab-aansluitsets voor luchtbehandeling ziekenhuis

Door de verdelers voor luchtbehandelingskasten te prefabriceren, werd installateur Strukton montagewerk uit handen genomen. De samenwerking tussen Strukton, Rensa en toeleverancier Tema Techniek vormt een mooi voorbeeld van hoe de groothandel als prefabregisseur de doorlooptijd kan versnellen, risico’s kan uitsluiten en dus meer waarde toe kan voegen.

Strukton renoveert 32 luchtbehandelingskasten voor een groot academisch ziekenhuis. De utiliteitsklus bestaat onder meer uit het vervangen van de verwarmings- en koelingsbatterijen, het plaatsen van nieuwe gelijkstroomventilatoren, en het reinigen en coaten van de enorme installaties, die elk een capaciteit hebben van tussen de 10.000 en 60.000 m3/u. Deze installaties kunnen door de opknapbeurt weer tientallen jaren voldoen aan de hoge ziekenhuisnormen, maar ook belangrijk: er wordt een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd.

 

Nieuwe aansluitsets

De installateur moet hier ook nieuwe aansluitsets realiseren: verdelers met pompen, afsluiters, regelventielen en bevestigingsmaterialen. “Wij besteden het renoveren van de LBK’s uit aan een gespecialiseerde partij. Het montagewerk aan de verdelers pakken we zelf op”, zegt projectleider Joris Reijerink van Strukton.

Zoals momenteel overal, speelde het tekort aan beschikbare montagehandjes ook hier de installateur parten. Daar komt nog eens bij dat in een ziekenhuis de voorziening nooit te lang afgekoppeld mag zijn. Naast de snelheid speelt ook de veiligheid rondom laswerkzaamheden een rol in de uitvoering. Uitdagingen te over dus.

 

Prefab als welkome oplossing

De tip van Rensa, dat dit werk ook in prefab uitgevoerd kon worden, bleek dan ook een goede. Key accountmanager Sjaak de Graas vertaalde de uitdagingen van Strukton in een maatwerkoplossing waar alle betrokken partijen blij van werden. “Prefab neemt een enorme vlucht. Dat zit voor een deel in het tekort aan handjes, maar ook in de gegarandeerde kwaliteit en snellere doorlooptijd. Bij een project als deze zeg ik altijd dat ik geen onderdelen, maar doorlooptijd verkoop. Dat is een nieuw businessmodel voor een groothandel, waarbij we een andere binding met de klant aan gaan dan die van de klassieke dozenschuiver.” Rensa kan zelf prefabriceren, maar kan ook een regierol aannemen. Dat laatste is hier het geval.

Belangrijk bij prefab: goed tekenwerk en controle daarop.

Ondersteuning bij engineering

Belangrijke voorwaarde is dat het tekenwerk en de controle hierop 100% in orde moeten zijn. De toleranties in het werk zijn minimaal. Dit vereist een stuk engineering en uitzoekwerk waarin Rensa een ondersteunende rol speelt. Op basis van de werktekeningen van Strukton verzamelt Rensa de benodigde materialen. Deze worden nu aangeboden aan toeleverancier en projectpartner Tema Techniek, die gaat produceren op moment dat groen licht wordt gegeven op de autocad-tekeningen. Dit bedrijf, importeur van de stalen verdelers van Magra, laat de aansluitsets op maat maken in Duitsland. Hierna wordt de zending met alle appendages en benodigdheden op afroep op de bouw geleverd, op basis van de planning die Strukton met haar opdrachtgever maakt. Rensa heeft dus de regierol, Tema Techniek verzorgt productie, assemblage en logistiek naar Strukton

 

Lassers worden opbouwers

De hogere materiaalprijs verdisconteert Strukton in een reductie van montage-uren. “De doorloopsnelheid kan wel fors omhoog. Daarnaast heb je in ziekenhuizen te maken met noodvoorzieningen en korte omzettijden in de weekenden. Bijkomend voordeel is dat we nu niet hoeven te lassen in de bestaande technische ruimten. Deze werkwijze verkort het montageproces met de helft.” In plaats van laswerk, hoeft nu enkel gemonteerd te worden, en dat is bij met name de krap behuisde technische ruimten een zegen, en dat niet alleen omdat de handjes schaars zijn.

 

Andere kostenstructuur

Sjaak de Graas ziet veel mogelijkheden voor prefab in de utiliteit. “Het grote voordeel is dat we de installateur ultieme betrouwbaarheid, leveringsgarantie en een vaste prijs verkopen. De variabele kosten, waaronder veel verborgen kosten, worden nu vaste kosten. We nemen dus een stuk risico weg. Daarnaast werkt de utiliteit veel met totale uitbesteding van het werk. Daarmee kun je dus vrij eenvoudig veel waarde toevoegen aan zo’n proces door een complex deel uit handen te nemen.”

 

Ook zelf lassen

De eerste aansluitsets liggen nu klaar voor montage in de technische ruimten van het ziekenhuis. Strukton verwacht eind dit jaar de klus geklaard te hebben. “Als dit goed gaat, zien we zeker brood in zulke samenwerkingsvormen”, zegt Joris Reijerink. Volledig prefabben is echter nog ver weg. “Wanneer het mogelijk is, blijven we ook gewoon zelf lassen, want ook dat heeft zijn voordelen. Maar elk specifiek project heeft zijn uitdagingen. En dan is het goed om ook ervaring te hebben met deze mogelijkheid.”

Reageer op dit artikel