partner nieuws

Primeur in prefab

Installatiebranche

Primeur in prefab

Prefab is niet meer weg te denken uit de installatietechniek; minder handelingen op de bouwplaats, een verkorting van de doorlooptijd en een oplossing voor het tekort aan technische handen. Voorheen bleef de rol voor de groothandel vooral beperkt tot het leveren van materialen. Installatie Maatschappij H.Ek B.V. verlangde wél meer van de groothandel.

 Uniek project

Installatie Maatschappij H.Ek B.V. realiseert voor Vorm Bouw B.V. als totaalinstallateur het installatiewerk voor 59 appartementen “Het Dorp 2” in Spijkenisse. Technische groothandel Rensa verzorgt behalve de  just-in-time levering van alle installatiematerialen ook de prefab van de Hybalans luchtbehandelingsystemen. Rensa prefabriceert een deel en daarnaast worden er kanalen geprefabriceerd bij Kennemer Spiralo B.V. De riool- en waterleidingen voor de instort komen bij H.Ek zelf vandaan. Dat alles haalt Rensa op en voegt het in het magazijn bij elkaar.

 

Bijzondere werkwijze

H.Ek B.V. en Vorm Bouw B.V. maken op de bouw gebruik van het “One Piece Flow”-principe voor het opbouwen van het project. Al het leidingwerk wordt gemonteerd op breedplaten, verdeeld over twee tot drie beuken per stortdag. Voor Rensa betekent dit een andere manier van leveren: niet langer per woning maar per stortdag. De strakke planning vraagt om een stipte aanlevering en snelle doorlooptijd. Het prefabriceren door Rensa helpt hierbij. De monteurs op de bouw ontvangen precies wat ze die dag nodig hebben. Er blijft geen materiaal over.

 

Logistieke uitdaging

De uitdaging zat ‘m ook in de logistiek. Het gaat om een binnenstedelijk project, dat betekent amper opslagmogelijkheid en het beperken van transportbewegingen om overlast voor omwonenden te beperken. In de afbouwfase wordt dan ook weer just in time aangeleverd.

 

Project in beeld gebracht

Bekijk de animatie van dit referentieproject:

Reageer op dit artikel