partner nieuws

EnergyCheck leidt tot fikse besparing bij Rensa

Installatiebranche

EnergyCheck leidt tot fikse besparing bij Rensa

Drie kleine cascadeopstellingen in het pand van Rensa in Didam waren aan vervanging toe. Daarbij was het doel om zoveel mogelijk energie te besparen en de CO2-uitstoot te minimaliseren. Om dat te realiseren, werd de aandacht gericht op de aanwezige pompen.

Mike Zweden, technisch coördinator bij Rensa, schakelde Installateur Wassink uit Doetinchem in om de vervanging uit te voeren. Gaandeweg besloot Rensa echter dat het beter was om de oude losse circulatiepompen die in de opstellingen draaiden, apart aan te pakken. Zweden: “Binnen ons bedrijf waren we al bekend met de EnergyCheck van Grundfos, dus besloten we om die juist bij onszelf uit te laten voeren.”

EnergyCheck
De EnergyCheck van Grundfos heeft als doel om te bepalen hoeveel kosten er bespaard kunnen worden door pompen te vervangen. Volgens Grundfos draait tweederde van de pompen inefficiënt en gebruiken ze tot 60% te veel energie. En dat terwijl het stroomverbruik van een pomp maar liefst 85% van de totale ‘life cycle cost’ is; alle reden dus om het energieverbruik goed onder de loep te nemen.
Grundfos voert zeer regelmatig EnergyChecks uit. Erik Tijssen, application engineer bij Grundfos: “Wij hebben twee mensen die zich hier fulltime mee bezighouden.” Grundfos verzamelt voor een EnergyCheck informatie over de pompen, zoals vermogen, type en bouwjaar, en informatie over draaiuren en bedrijfswijze. Daarnaast wordt er een algemene inspectie van de pompen en applicatie uitgevoerd. Op basis daarvan wordt een inschatting gegeven van de potentiële kostenbesparing door het vervangen van pompen.
Grundfos biedt ook een uitgebreidere pompaudit aan. Tijssen: “Bij een pompaudit wordt niet alleen een theoretisch belastingprofiel opgesteld, maar deze wordt vervolgens ook gemeten tijdens een vooraf bepaalde testperiode.”

Flinke besparing
Uit de EnergyCheck bij Rensa kwam naar voren dat met een investering van ongeveer 2500,- euro er jaarlijks 427,- euro bespaard kon worden. Dat betekent dus een terugverdientijd van minder dan zes jaar. Dit betekent tevens een jaarlijkse energiebesparing van ruim 3500 kWh en een jaarlijkse verlaging van CO-uitstoot van 1,57 ton. Om deze reden zijn alle pompen in de drie cascadeopstellingen eind 2016 vervangen.
Daarnaast kwam uit de check naar voren dat er ook bespaard kon worden door een aantal andere Grundfos-pompen van ongeveer 5 jaar oud te vervangen. Ook dit is gebeurd en hierdoor zijn alle installaties bij Rensa weer helemaal klaar voor de toekomst.

Klantgericht
Voor een installateur kan het erg interessant zijn om een EnergyCheck aan te vragen voor een klant, denken zowel Tijssen als Zweden. Tijssen: “We merken dat er nog veel terughoudendheid is, maar een check van de pompen is een goede manier om de klant beter te ondersteunen bij een energiezuinige oplossing. Het biedt de installateur kansen om zich beter te profileren en meer omzet te creëren.” Zweden: “Je kunt op deze manier heel specifiek en klantgericht oplossingen bieden, en dat leidt mogelijk weer tot meer verkoop. Voor ons was de EnergyCheck echt de aanleiding om de pompen te vervangen.”

Reageer op dit artikel