partner nieuws

BIM in Europees perspectief

Installatiebranche

BIM in Europees perspectief

BIM is samenwerken en kennis delen, ook op internationaal niveau. Zo kwamen in oktober de hoofdrolspelers uit de Europese BIM-wereld bij elkaar tijdens de Revit Technology Conference en de Building Content Summit in Porto.

Europese BIM-content
Tijdens de gesprekken bleek dat er flinke verschillen zitten in de BIM-adoptie tussen de Europese landen. Een grote uitdaging voor internationale partijen ligt hierbij in het creëren van uniforme BIM-content. Europa-breed blijkt namelijk dat er zowel behoefte is aan goede generieke content als specifieke content, maar dat BIM-content vaak niet correct of up-to-date is. Dit terwijl het ontwikkelen van BIM-objecten juist een kans biedt aan fabrikanten om al vroeg op de BIM-workflow in te spelen. Het is duidelijk dat er vraag is naar een Europese standaard op de markt. Een standaard die aansluit op de praktijk.

Ramon Hoogerbeets, Business Unit Director bij Wavin

Uniforme standaard
Er waren veel positieve reacties op de EMCS 3.0, de European MEPcontent Standard. De EMCS sluit aan op de vraag naar uniforme en up-to-date content, met de visie om content te ontwikkelen waar zowel fabrikanten als engineers mee uit de voeten kunnen. Content die onderhoudbaar is, die de juiste informatie bevat en waar snel mee gemodelleerd kan worden. Zo kiezen leidende internationale fabrikanten zoals Mitsubishi Electric en Caleffi er al voor om hun content volgens deze standaard te laten ontwikkelen en op MEPcontent.eu beschikbaar te stellen.

Nieuwe ontwikkelingen
Uiteraard kwamen ook de nieuwste ontwikkelingen in de BIM-software aan bod. Zo waren er in-depth tech-sessies over nieuwe Revit functionaliteit, terwijl ook onderwerpen als Cloud collaboration en 3D-printing aan bod kwamen. Ook publiceerde Autodesk de eerste Revit Roadmap, waarin terug te zien is welke toekomstplannen Autodesk heeft voor de software.

Meer dan alleen Revit
RTC is al lange tijd veel meer dan alleen een Revit-event. Vandaar dat de organisatie aankondigde dat ze de naam gaan wijzigen naar BILT: Buildings, Infrastructure, Lifecycle, and Technology, om aan te geven dat het een industrie-breed evenement is en om meer draait dan specifieke software.

Early adopters ontmoeten
Ook biedt RTC toonaangevende softwareleveranciers ruimte om zich te presenteren. Zo was ook Stabiplan aanwezig en was er veel interesse voor de Stabicad productiviteitstools. Edwin Schalk, business development director bij Stabiplan: “Het is belangrijk om tijdens dergelijke events ervaringen uit te wisselen met de early adopters van nieuwe technologie. Dankzij de leidende positie van Stabiplan op het gebied van designsoftware en content voor MEP zijn we een gesprekspartner voor iedereen (zowel fabrikant als engineer) uit de MEP-industrie.”

Reageer op dit artikel