partner nieuws

Primeur in Rijswijk: led boven tramlijn

Installatiebranche

Primeur in Rijswijk: led boven tramlijn

Lange levensduur led-verlichting houdt tram op de rails. Bij onderhoud aan de verlichting boven een tramlijn moet vanwege veiligheidsvoorschriften het volledige tramverkeer op die lijn worden stilgelegd. Dat is onhandig voor de reiziger en kostbaar voor het vervoersbedrijf.

CityTec, specialist in openbare verlichting en verkeersregelinstallaties, kwam daarom op het idee om conventionele lampen boven de tramrails te vervangen door led-verlichting. Want led-verlichting verbruikt niet alleen minder energie, het gaat ook veel langer mee. Een lamp hoeft niet meer elke 3 jaar vervangen te worden, maar pas na 20 jaar. Er is dus minder vaak onderhoud nodig en wordt het tramverkeer ook veel minder verstoord.  In Rijswijk heeft wethouder Dick Jense vandaag het eerste tramtraject van Nederland mét led officieel in gebruik genomen. Het gaat om één van drie innovatieve projecten die CityTec in de stad uitvoert. Op termijn wordt tot 40% op energie bespaard.

Rijswijk bespaart energie tot 40%

“De eerste twee proefprojecten zijn eerder al gerealiseerd”, vertelt Mark Pasman, beleidsmedewerker Stadsbeheer van de gemeente Rijswijk. “Bij het eerste project wordt aanwezige bestaande verlichting gedimd op tijden dat dit mogelijk is om zo energie te besparen. Het tweede project betrof de plaatsing van led-armaturen in het centrumgebied. Dit laatste proefproject betreft de plaatsing van led-verlichting boven een tramlijn en langs een weg in het buitengebied van Rijswijk.”

“Vorig jaar hebben wij de gemeente Rijswijk uitgenodigd voor een workshop Energiebesparing en Lichtervaring bij CityTec.”, geeft Wilfred Akerboom, accountmanager bij CityTec aan, “Tijdens zo’n workshop laten wij gemeenten zien wat led-verlichting is, doet en kan. Bij gemeenten met een besparingsdoelstelling enerzijds en een verouderd armaturenareaal anderzijds is het van belang hiervoor een goed beleid te maken. Tijdens zo’n workshop maken wij al dit soort zaken inzichtelijk”. De gemeente Rijswijk herkende de mogelijkheden en verleende opdracht voor een aantal proefprojecten. Met deze proefprojecten – het gaat in totaal om zo’n driehonderd lichtmasten – bereikt Rijswijk volgens Akerboom een energiebesparing van maar liefst 40% ten opzichte van traditionele verlichting. De projecten krijgen dan ook zeker een vervolg. Mark Pasman: “De komende tijd moet de gemeente Rijswijk heel veel openbare verlichting vervangen. De verwachting is dat hiervoor flink wat led-verlichting zal worden aangeschaft.”

CityTec en led-verlichting

Joulz-dochter CityTec timmert flink aan de weg met verschillende proeftuinen voor energiebesparende openbare verlichting. “Wij willen onze klanten, gemeenten en provincies, graag helpen om hun energiebesparingsdoelen te realiseren met behulp van led-verlichting en dimtechnieken. Met verschillende proeftuinen hebben we al aangetoond dat de energiebesparing dankzij deze lichttechnieken substantieel is.”, aldus Akerboom. Zo blijkt led-verlichting, omdat deze wit van kleur is, al bij lage opbrengst (een klasse lager dan de norm voorschrijft bij traditionele verlichting) voldoende zicht te geven. Verder kan er ’s nachts, met weinig verkeersaanbod, nog verder gedimd worden.

Reageer op dit artikel