nieuws

Klimaatakkoord zorgt voor 24.000 nieuwe banen in installatiesector

Installatiebranche

Dankzij het Klimaatakkoord komen er in 2030 42.000 tot 78.000 voltijdsbanen bij, becijferde onderzoeksbureau ECN. De groei is het grootst in de installatiesector met circa 24.000 nieuwe banen op de middellange termijn.

Klimaatakkoord zorgt voor 24.000 nieuwe banen in installatiesector

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) gaf ECN (onderdeel van TNO) opdracht voor het rapport ‘Verkenning werkgelegenheidseffecten van klimaatmaatregelen’. Volgens het rapport komen door het Klimaatakkoord zeven klimaatbanen terug voor elke baan die verloren gaat in de fossiele sectoren.

 

Investeren in groene banen

“Het klimaatakkoord is een grote kans voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid”, zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. “Tegelijkertijd hebben veel bedrijven in onze sector nu al grote moeite om voldoende mensen te vinden: installateurs van zonnepanelen en warmtepompen, energiebedrijven, netbeheerders, projectontwikkelaars en isolatiebedrijven. Daarom moeten we investeren in de invulling van die klimaatbanen en een goede toekomst bieden aan mensen die hun baan in de fossiele sector verliezen”.

 

Installatiebranche groeit snelst

De werkgelegenheidsgroei is op de middellange termijn met 16% -circa 24.000 nieuwe banen- het grootst in de installatiesector. Om de klimaatplannen te kunnen uitvoeren, is het daarom cruciaal dat er voldoende technische vakmensen beschikbaar komen.

 

Meer geld voor technisch beroepsonderwijs

Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland: “We hebben véél meer technici nodig met green skills. Die kunnen we alleen opleiden als er meer aandacht en geld komt voor het technisch beroepsonderwijs.” Dit voorjaar brengt Techniek Nederland met een publiekscampagne de carrièrekansen in de technische sector nog eens extra onder de aandacht.

 

Vast contract in technische sector

Tegenover de grote toename aan werkgelegenheid in de groene economie staat een verlies van 6.000 tot 11.000 banen in de olie- en kolensector. Terpstra: “Wij bieden mensen die hun baan kwijtraken graag een nieuwe start in de groene, duurzame economie. Als je de overstap maakt naar de technische sector, levert je dat gegarandeerd werk op. Met een vast contract, géén flexbaan.”

 

Reageer op dit artikel