nieuws

Aardgasvrij bouwen kan alleen in bouwteam

Installatiebranche

Voor het aardgasvij maken van woningen moet de traditionele hiërarchie tussen architect, aannemer en installateur verdwijnen. Dat zei Uneto-VNI-voorzittter Doekle Terpstra tijdens de bijeenkomst Energieneutraal gebouwd in Zutphen.

Aardgasvrij bouwen kan alleen in bouwteam
Bijeenkomst Energie Neutraal Gebouwd. RCT Gelderland. Foto: Patrick van Gemert

De bijeenkomst stond in het teken van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Deelnemers waren aannemers, installatiebedrijven, woningcorporaties en lokale overheden. De organisatie was in handen van de Cleantech Regio, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, IDEO en RCT Gelderland.

 

Installatietechniek steeds belangrijker

Terpstra ziet techniek steeds belangrijker worden, waardoor de importantie van het werk van de installateur toeneemt. Dit mag niet leiden tot een nieuwe hiërarchie, zoals die tot nu toe heeft bestaan tussen architect, aannemer en installateur, meent Terpstra. “Als we de grote uitdagingen waar we voor staan willen aanpakken, zoals het aardgasvrij maken van woningen, dan moeten we juist samenwerken.”

 

Werken in bouwteam

De deelnemers bespraken cases met elkaar aan inspiratietafels, met als doel tot nieuwe oplossingen te komen. Dit leidde tot verrassende ideeën, die soms aardig aansloten bij de woorden van Terpstra. Om tot een goede aanpak te komen van de (ver)bouwvraagstukken moet de hiërarchie verdwijnen, zo vonden ook de deelnemers. Ze pleitten voor werken in bouwteam bij nieuwe projecten.

 

Waterstof en collectieve voorzieningen

Om tot concrete oplossingen te komen, werd ook voorgesteld dat de gemeente voor de verduurzaming van vastgoed veel intensiever in gesprek moet met de gebruiker. Dat draagt bij tot betere oplossingen, was de mening. Tevens kunnen oplossingen ook veel beter gezocht worden in andersoortige oplossingen dan de waterpomp, zoals waterstof en collectieve voorzieningen.

 

Gefaseerd energieneutraal maken

Omdat de ontwikkelingen hard gaan, was de mening ook dat een grote wijk energieneutraal maken gefaseerd moet gebeuren. Als bij de realisatie van de volgende fase alweer nieuwe oplossingen voor handen zijn, kunnen die meteen in de plannen worden meegenomen.

 

Lees ook:

Energiezuinig bouwen zonder aardgas: niets voor luie bouwers

Installateur schieten heus niet tekort bij verstrekken energieadviezen

“Installateur, wees niet zo bescheiden”

 

Reageer op dit artikel