nieuws

Aantal vrouwen in de installatiebranche stijgt

Installatiebranche

Steeds meer meisjes kiezen voor een opleiding in de installatietechniek aldus Uneto-VNI. Het aantal vrouwelijke monteurs in de installatiebranche groeit ook. Al bij al gaat het echter nog om een minderheid.

Aantal vrouwen in de installatiebranche stijgt
Foto: TechniekBeeldbank.nu

Uneto-VNI meldde onlangs een stijging van het aantal vrouwelijke loodgieters. In ruim tien jaar is dat aantal gestegen van 330 tot 500. Volgens het CBS werken er 41.000 mensen als loodgieter of pijpfitter. Iets meer dan 1 procent van hen is dus vrouw.

Vrouwelijke monteurs in de installatiebranche

Het aantal vrouwelijke monteurs in de installatiebranche groeit ook. Daaronder vallen dan ook verwarmingsmonteurs, elektriciens en vrouwen in leidinggevende functies.

In totaal zijn in de installatiebranche nu 2330 vrouwen actief. In 2006 waren dat er 1400. In totaal werken 125.000 mensen in de installatiebranche.

Installateur heeft gevarieerd werk

Volgens de branchevereniging vinden vrouwen het vak interessant omdat service en communicatie steeds belangrijker worden. Verder is het werk tegenwoordig gevarieerd, benadrukt de vereniging. Loodgieters helpen bijvoorbeeld huizen energiezuiniger te maken, ze maken digitale badkamerontwerpen en bestrijden legionellabesmetting.

Statushouders als loodgieter

Er is al jaren een tekort aan loodgieters. Om dat tegen te gaan wordt er ook geworven bij nieuwe Nederlanders. De sector leidt dit jaar 150 vluchtelingen met een verblijfsstatus versneld op voor een baan in de installatiesector. Al 50 statushouders zijn als loodgieter aan het werk.

Lees ook:

Tekort aan technici komt hoger op de agenda in technische branche

Actieplan instroom technische vakmensen in Gelderland

Meer vakmensen opleiden voor de energietransitie

De trends voor 2018: duurzaamheid, systeemintegratie en een kwalitatief tekort aan technici

Statushouders oplossing voor tekort aan technici

Reageer op dit artikel