nieuws

Nieuwe norm arbeidsveiligheid zet werknemer centraal

Installatiebranche

ISO 45001: 2018 is een nieuwe norm op het gebied van arbeidsveiligheid. De nieuwe norm zet de werknemer centraal.

Nieuwe norm arbeidsveiligheid zet werknemer centraal

Jan Dillen, auditor bij Vincotte, schreef een boek over ISO 45001: 2018. Hij vertelt hierin wat de norm zoal inhoudt. Ook legt hij uit wat een veiligheidsmanagementsysteem is, hoe zo’n systeem de veiligheid in organisaties kan verbeteren en hoe je het implementeert.

Werknemer centraal

ISO 45001: 2018, de nieuwe norm op het gebied van arbo, zet de werknemer centraal. “Er is veel aandacht voor de zogenoemde softere aspecten”, vertelt Jan Dillen.

Organisatiecultuur

Een voorbeeld van zo’n ‘soft aspect’ waaraan de nieuwe norm aandacht besteedt is de cultuur binnen een organisatie. Dillen: “Hoe gaan mensen met elkaar om, wat is hun houding ten opzichte van veiligheid?”

Opleidingen

Ook opleidingen komen in de nieuwe norm aan bod. Wat doet een organisatie hieraan?  Dillen: “Als werkgever moet je goed nadenken over de noodzakelijke competenties van je medewerkers. Je moet die duidelijk in kaart brengen.” Door dit te doen  kom je er bijvoorbeeld achter dat medewerkers moeten beschikken over goede sociale vaardigheden. Dillen:  Of dat ze Nederlands moeten kunnen spreken.” Dillen benadrukt dat ook de werknemer van die noodzakelijke competenties moet zijn doordrongen.

Reageer op dit artikel