nieuws

Gratis het beste van 2017 uit Gawalo

Installatiebranche

Het jaareinde is traditioneel een tijd van terugblikken en van lijstjes. De redactie van Gawalo wil hierbij niet achterblijven. Wij bundelden voor u de vijf beste artikelen van het afgelopen jaar.

Gratis het beste van 2017 uit Gawalo

Welke ontwikkelingen hielden de W-installateurs bezig het afgelopen jaar, en welke trends hebben de toekomst? U leest het in deze gratis te downloaden digitale uitgave van Gawalo met de meest gelezen en best gewaardeerde artikelen van 2017.

 

Installateurs stapsgewijs voorbereiden op gasloos

In Nederland worden steeds meer huizen zonder gasaansluiting gebouwd. Installatiebedrijven en technische dienstverleners staan met het ene been in de gasloze toekomst en met het andere been in de realiteit van vandaag. Hoe gaan ze daarmee om? Gawalo vroeg het aan Ernie van Dalen, operationeel directeur bij Feenstra, Marco Jungbeker, directievoorzitter utiliteit bij Croonwolter&dros en Ronald Schilt, directeur van adviesbureau Merosch.

 

Remeha pleit voor behoud gasnetwerk

Verwarmingsfabrikant Remeha doet een oproep om in de energietransitie het gasnetwerk niet te snel bij het grofvuil te zetten. Want gas en het bijbehorende netwerk hebben heel wat te bieden, aldus de fabrikant. Om dat te bewijzen, draait Remeha een veldtest in Apeldoorn met zeven energieneutrale woningen voorzien van een bescheiden pakket pv-panelen, een micro-wkk op groen gas en een thuisaccu.

 

Hybride zonnesystemen veroveren de markt

Een hybride zonnesysteem gebruikt de zon voor zowel het opwekken van elektriciteit als het verwarmen van water. Het is goedkoper dan een los PV-paneel met een losse zonnecollector. En het elektrisch rendement van het systeem is vrij hoog, omdat de zonnecollector voor koeling zorgt. Geen wonder dus dat het systeem aan populariteit wint op de Nederlandse markt.

 

Nieuwe manieren om regenwater op te vangen

De riolen kunnen de steeds heftiger regenbuien soms nauwelijks aan. Al veertig gemeenten verplichten particuliere eigenaren van woningen en bedrijven om regenwater op eigen terrein op te vangen. In die buffering op eigen terrein liggen op korte termijn grote kansen voor installateurs, want een regenton of infiltratiekratten gaan de klus alleen niet klaren. Wel beloftevol zijn wadi’s en waterbuffersystemen.

 

Voorspellend onderhoud heeft de toekomst

Bij voorspellend onderhoud of ‘predictive maintenance’ krijgt de onderhoudsmonteur een seintje als de ketel in storing dreigt te gaan. Die kan dan ingrijpen voordat een echte storing optreedt. Het is een van de grote beloftes binnen de installatiesector, zeggen zowel de economen van de ING als de adviseurs van Berenschot. Installatiebedrijf Bonarius onderhoudt op deze manier al zeven jaar 15.000 Intergas-ketels. Hoever zijn andere fabrikanten?

Download hier de gratis digitale uitgave met de 5 beste artikelen uit Gawalo

 

HET TEAM VAN GAWALO WENST U EEN HEEL GOED EN GEZOND 2018!

Reageer op dit artikel