nieuws

Unica gedeeltelijk in buitenlandse handen

Installatiebranche

Technisch dienstverlener Unica komt gedeeltelijk in buitenlandse handen. De huidige aandeelhouder, de familie Van Vliet, gaat 51 procent van de aandelen van het familiebedrijf verkopen aan de Zweeds-Duitse investeringsmaatschappij Triton.

Unica gedeeltelijk in buitenlandse handen

Aandeelhouder en directie van Unica hadden voor de overname alleen financiële partijen op het oog. “Een overname door een branchegenoot of een bedrijf uit een andere sector is vanwege de gewenste autonomie voor Unica niet aan de orde geweest”, vertelt CEO John Quist in Cobouw. Over het overnamebedrag wil hij geen mededelingen doen.

Meer aandeelhouders

De familie Van Vliet houdt 49 procent van de aandelen, maar wil dat het bedrijf minder afhankelijk wordt van de familie. Door de gunstige marktontwikkelingen dient zich nu volgens de familie het perfecte moment aan om de aandeelhoudersstructuur uit te breiden.

Derde grootste installateur van Nederland

Unica groeide in de afgelopen jaren hard. De technisch dienstverlener zag de omzet over 2016 met 20 procent groeien naar 357 miljoen euro. De nettowinst steeg naar 12 miljoen. Het bedrijf is daarmee opgeklommen tot de derde grootste installateur van Nederland. In 2015 stond het nog op positie 5 van de Cobouw top 20 van installatiebedrijven. CEO John Quist heeft de ambitie om de omzet de komende jaren op te schroeven naar 500 miljoen euro.

Directie blijft

De Zweeds-Duitse investeringsmaatschappij Triton heeft volgens Quist veel ervaring opgebouwd met vergelijkbare bedrijven. De dagelijkse leiding van Unica blijft in handen van de bestaande directie, die ongewijzigd blijft. De familie Van Vliet was de afgelopen jaren al niet meer operationeel betrokken bij het bedrijf.

Najaar 2017

Het is de verwachting dat de nieuwe aandeelhoudersstructuur in het najaar van 2017 ingaat, na goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten.

Reageer op dit artikel