nieuws

Kuijpers en ULC vernieuwen installaties Naturalis

Installatiebranche

Kuijpers en ULC bouwen en vernieuwen samen als installatiecombinatie de gebouwinstallaties van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Naturalis krijgt onder meer een eigen systeem voor warmte-koudeopslag.

Kuijpers en ULC vernieuwen installaties Naturalis

Naturalis ondergaat tot eind 2018 een grote bouw- en renovatie-operatie. Daarbij komt er een nieuw museumgebouw en wordt het bestaande gebouw gerenoveerd. In het nieuwe gebouw komen straks het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoren en de volledige natuurhistorische collectie onder één dak.

Publiekstrekker Trix

Een grote publiekstrekker bij Naturalis Biodiversity Center is ‘Trix’. Deze Tyrannosaurus rex werd in 2013 door onderzoekers van Naturalis opgegraven. Het 66 miljoen jaar oude skelet krijgt straks een ereplaats in één van de negen nieuwe tentoonstellingszalen. Trix en alle andere van de ruim 42 miljoen waardevolle natuurhistorische objecten vragen om een stabiel binnenklimaat en een trillingsarme omgeving.

Klimaat, ventilatie, beveiliging

Kuijpers en ULC werken momenteel alle installaties uit die daarvoor moeten zorgen, van de klimaat- en ventilatiesystemen tot de beveiligingsinstallatie. Daarnaast voorzien ze het Naturalis-complex van een eigen warmte-koudeopslag. Eerder al werkten Kuijpers en ULC samen bij de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Verder hebben Kuijpers en ULC veel ervaring met technische dienstverlening aan musea in heel Nederland. In Naturalis komen beide specialisaties samen.

Betrokken partijen

De installatiewerkzaamheden gaan rond de zomer van 2017 van start. De gehele bouw duurt naar verwachting tot eind 2018. Het installatieontwerp is gemaakt door Huisman en Van Muijen. TBI-onderneming J.P. van Eesteren is als bouwbedrijf verantwoordelijk voor de renovatie en nieuwbouw. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van Neutelings Riedijk Architecten.

Reageer op dit artikel