nieuws

Hans Smits: Boete voor niet-presterende nutsbedrijven

Installatiebranche

Hans Smits: Boete voor niet-presterende nutsbedrijven

Nutsbedrijven moeten beboet kunnen worden bij vertragingen van woningbouwprojecten. Dat vindt Hans Smits, bestuursvoorzitter van Janssen de Jong Groep.

Monopolistische nutsbedrijven veroorzaken dikwijls vertraging bij woningbouwprojecten. Woningbouwers ondervinden daarvan de financiële gevolgen. De nutsbedrijven (elektriciteits-, gas- en drinkwaterbedrijven) komen meestal zonder kleerscheuren weg.

Aannemers moeten nutsbedrijven aansturen

Laat “de Stedins van deze wereld” voortaan onder aansturing van aannemers vallen, dan worden ze medeverantwoordelijk voor de financiële gevolgen van vertragingen. Daarvoor pleit Hans Smits, bestuursvoorzitter van Janssen de Jong Groep.

“Als aannemers bij elk woningbouwproject rechtstreeks een contract met de nutsbedrijven afsluiten, met daarin een boetebeding, zouden aannemers de regie van de projecten beter kunnen voeren”, stelt Smits. “Dan kunnen we zeggen: dan en dan opleveren.”

Rol nutsbedrijven doorn in het oog

Het bouwbedrijf uit Son (nummer 15 Cobouw50) heeft volgens hem op veel projecten last van vertraging door nutsbedrijven. “De risicoverdeling in de woningbouw is nog niet in evenwicht”, vindt Smits. Alle Nederlandse woningbouwbedrijven van Janssen de Jong Groep schreven in 2016 rode cijfers.

Op dit moment is het zo dat de ene keer een gemeente voor de vergunningen voor nutsvoorzieningen zorgt, de andere keer de aannemer of de woningcorporatie.

De rol van nutsbedrijven is al veel langer een doorn in het oog van zowel ontwikkelaars als bouwers. De financiële prikkel om op tijd op te leveren ontbreekt.

Waar moet je je rekening indienen?

Zowel huurders, kopers, beleggers als corporaties hebben last van de vertragingen. Bewoners moeten verhuizingen uitstellen. Corporaties en beleggers missen inkomsten omdat ze de nieuwe woningen later kunnen verhuren en verkopen. “Als je hierover klaagt vindt je niemand thuis”, zegt Smits. “Waar moet je je rekening indienen?”

“Het gekke is: het is typisch een overheidstaak. Maar wat ik mis, is dat het niet vanzelfsprekend is dat de schade wordt vergoed.”

De Stroomversnelling is niet van grond gekomen

Smits hield zijn pleidooi bij de presentatie van de jaarcijfers van Janssen de Jong Groep. Daarbij toonde hij zich ook kritisch over de verduurzaming van de woningvoorraad. “Ik blijf het een raadsel vinden dat er zo weinig gebeurt op een zo wezenlijk onderwerp, terwijl je met relatief weinig geld zoveel kunt doen.”

Smits pleit als langer voor een fonds van bijvoorbeeld 1 miljard euro, dat gebruikt kan worden voor corporaties om hun nul-op-de-meterinvesteringen voor te financieren. Zo’n extra impuls is nodig. “De Stroomversnelling is niet van de grond gekomen.”

Bouwagenda is goed, maar niet spectaculair

Ja, hij heeft contact met “Bernhard” (Wientjes – red.) over zijn ideeën gehad. En Smits ziet ze gedeeltelijk terug in de Bouwagenda. Maar toch. “De Bouwagenda is goed, maar niet spectaculair”, vindt Smits.

Stop liever geld in verduurzaming van woningen dan in windmolens, stelt Smits. Dat levert veel meer rendement op om CO2-uitstoot te beteugelen. “Dat is een feit.”

Reageer op dit artikel