nieuws

“Je levert geen techniek of radiatoren”

Installatiebranche

“Je levert geen techniek of radiatoren”

“Waarvoor kom jij je bed uit?” Deze ‘gewetensvraag’ stelde coach Yaron Loman aan een aantal medewerkers van grote bouw- en installatiebedrijven. Op uitnodiging van HR-dienstverlener BOEG gaf hij een lezing over “Proactief werken in een reactieve wereld”.

BOEG werft en bemiddelt hoog opgeleid personeel binnen de elektrotechniek, installatietechniek en bouw. Het bureau organiseert voor zijn klanten zo’n twee keer per jaar de netwerkbijeenkomst ‘Over een andere BOEG’ “In die bijeenkomsten gaan we dan samen even ‘dwars denken’”, zegt Caesar Bethume van de HR-dienstverlener. “Daarbij gaat het altijd over mensen. Want ook bouwprojecten gaan uiteindelijk over mensen. In de bouw moeten ad-hoc-teams samenwerken aan zeer complexe projecten. Vaak wordt daarbij helemaal niet nagedacht over hoe dat moet.”

“Proactief werken in een reactieve wereld” was het onderwerp van de eerste netwerkbijeenkomst van dit jaar. Centraal stond de lezing van Yaron Loman, die mensen coacht bij het “werken met hoofd, hart en bezieling”. In zijn eigen bouwmanagement- en ontwerpbureaus brengt Loman dat ook in de praktijk. “We leven in een wereld die continu reageert op haar omgeving. Een wereld van informatie, impulsen en digitalisering, waarbij steeds minder zekerheid is en steeds meer flexibiliteit gevraagd wordt. Dat geldt ook voor de bouw”, zo schetst Loman.

Inspireren in plaats van concurreren

De bouwwereld moet reageren op nieuwe ontwikkelingen als duurzaamheid en de circulaire economie. Maar ook de duurzame markt is voor 90 procent een concurrerende, reactieve markt, stelt Loman. Concurreren in een reactieve markt is erg moeilijk. Het enige dat hierbij helpt is een grondig zelfonderzoek. “Waarom ben jij van waarde voor je opdrachtgever?” Ondernemingen die dat helder hebben, kunnen proactief werken: het voortouw nemen, uitblinken en meer successen behalen. Ze kunnen dan gaan inspireren in plaats van concurreren.

Inspireren in de bouw gaat over verbinden, zegt Loman, en het gaat over mensen, niet over de organisatie. Om te kunnen inspireren, moet je eerst en vooral jezelf kennen. Hij stelt de deelnemers een gewetensvraag: “Waarvoor kom jij je bed uit?” Of: “Als je 85 bent en terugkijkt op je leven; wanneer was dat dan succesvol?”. Dat blijkt voor veel toehoorders lastig te beantwoorden. Loman vraag verder door naar de definitie van succes. De groep komt tot de conclusie dat het niet alleen gaat om resultaten bereiken. Echt tevreden ben je pas als je niet alleen een transactie hebt gedaan, maar ook iets in beweging hebt gebracht.

Wat is jouw waarde?

Succes is hard werken vanuit bezieling, vat Loman samen. Daarvoor moet je bereid zijn om werkelijk naar jezelf te kijken. “Bedenk wat jouw waarde is en voor wie. Je levert geen techniek of radiatoren, maar je maakt voor iemand een verschil. Wanneer je werkelijk waardevol bent vanuit jezelf, kan niemand tegen je concurreren.”

Voor Marcel van Breugel, bedrijfsleider bij Heijmans, was Lomans verhaal een andere kijk op de wereld. “Vooral de vraag ‘wanneer kijk je terug op een geslaagd leven’ triggerde mij”, zegt hij. “Daar sta ik niet dagelijks bij stil.” Van Breugel geeft leiding aan de afdeling Ontwerp en Engineering: zo’n 143 architecten, constructeurs en E- en W-engineers.

Hij realiseert zich dat hij graag nog een heel groot project zou willen doen met zijn team. “De uitdaging is dan om iedereen binnen het team optimaal te laten functioneren, om mensen optimaal in te zetten.” Net als Loman en BOEG gelooft hij dat werkplezier van medewerkers de sleutel is tot succes van de hele onderneming.

Reageer op dit artikel