nieuws

2016 was voor Unica ‘beste jaar ooit’

Installatiebranche

2016 was voor Unica ‘beste jaar ooit’

Technisch dienstverlener Unica zag de omzet over 2016 met 20 procent groeien naar 357 miljoen euro. De nettowinst steeg naar 12 miljoen. CEO John Quist wist dat Unica de grens van 300 miljoen zou slechten, maar was toch aangenaam verrast door de cijfers. “Vooral de verdubbeling van de winst had ik niet voorzien. Maar het toont aan dat we in de afgelopen jaren op de goede weg zitten.”

In de markten waarin Unica zich beweegt is duidelijk sprake van een positieve impuls

Met deze resultaten was 2016 voor Unica het beste jaar in haar meer dan 80-jarig bestaan. De groeiende vraag naar slimmer wordende gebouwen en installaties leidde tot meer opdrachten. Nieuwe initiatieven als de Transitiecoalitie om de overstap op duurzame energiebronnen te versnellen hebben naar verwachting voor de langere termijn ook positieve effecten op het aantal opdrachten, stelt topman John Quist. “Dat geldt ook voor de aangescherpte wet- en regelgeving op het gebied van het verduurzamen van kantoren. In de markten waarin Unica zich beweegt is duidelijk sprake van een positieve impuls. Een belangrijke groeimarkt zal in de komende jaren onverminderd de zorgmarkt zijn, aangevuld met de markt voor datacenters en de industriële markt.”

Commerciële slagkracht

Volgens Quist werd in 2016 “grote vooruitgang geboekt in de eerder ingezette versterking van de commerciële slagkracht en efficiency. Sinds 2015 passen we een strategische oriëntatie toe op specifieke klantgroepen om deze een onderscheidende propositie te kunnen bieden. Het effect is onder meer goed zichtbaar in de zorg, waarin we samen met ketenpartners nieuwe opdrachten verwierven bij onder meer het Amphia Ziekenhuis, Diakonessenhuis Utrecht en Zeist, HMC Bronovo, Rijnstate, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Zorgboulevard Zaandam, Radboud UMC, IJsselland Ziekenhuis, Alrijne Ziekenhuis en het AMC.”

Sterke groei rendement

De drie organisatiepijlers Technisch Beheer, Gespecialiseerde Bedrijven en het Projectenbedrijf leverden een belangrijke bijdrage aan de goede cijfers. Het operationele resultaat groeide van 11,7 miljoen euro naar 20,2 miljoen. Het aantal medewerkers van Unica steeg in 2016 met bijna 10 procent.

Het grootste onderdeel van Unica, het technisch beheer van gebouwen en installaties, groeide in 2016 wederom, ditmaal met 20 procent tot een omzet van 156 miljoen. Bovendien was een sterke groei in het rendement zichtbaar. Technisch Beheer wist in het afgelopen jaar een relatief groot aantal nieuwe landelijke contracten te realiseren en het aandeel langjarige contracten te verhogen.

Extra zetje

De overname van een deel van de activiteiten van Imtech Building Services (sinds het 3e kwartaal van 2015) droeg eveneens bij aan de groei van de contractenportefeuille en het resultaat. Volgens Quist gaf die overname Unica “net dat extra zetje.”

De Gespecialiseerde Bedrijven van Unica behaalden een omzet van 121 miljoen euro, een groei van 23 procent ten opzichte van 2015. Deze bedrijven opereren onder hun eigen naam in de markt.

Voor 2017 heeft Unica een of meerdere strategische acquisities op het oog. Quist rekent op een omzetniveau van circa 380 miljoen euro.

Reageer op dit artikel