nieuws

Slimme thermostaat snelste groeier

Installatiebranche

Met name de sterke groei van het aantal slimme thermostaten draagt bij aan het stijgende aantal smart home producten.

Slimme thermostaat snelste groeier

 

Bijna 880 duizend huishoudens hebben een slimme thermostaat in huis hangen. Dat is 11% van de Nederlandse huishoudens. Ten opzichte van vorig jaar (8%) is dat een groei van 38%. Dat blijkt uit de Smart Home Monitor 2017 van marktonderzoeker Multiscope.

 

Slimme thermostaten

Het aantal slimme thermostaten is daarmee gegroeid met meer dan 200 duizend. Het blijkt dat gezinnen en huishoudens met een hoger inkomen (2x modaal) het vaakst een slimme thermostaat hebben. Daarnaast speelt leeftijd een rol. De grootste groep bezitters is tussen 35 en 49 jaar.

 

Slimme verlichting

Gemak en comfort zijn de belangrijkste drijfveren (49%) om slimme verlichting en schakelaars te kopen. Deze redenen zijn nog belangrijker geworden in vergelijking met vorig jaar (36%). Veel consumenten kopen deze producten ook vanuit een economische overweging: kostenbesparing (35%).

 

Slimme melders en camera’s

Ruim één op de vijf geïnteresseerde consumenten (23%) verwacht binnen één jaar slimme melders te kopen, zo concluderen de onderzoekers van Multiscope.Beveiligingscamera’s is de andere productgroep die op relatief korte termijn verder kan groeien: 17% denkt binnen één jaar deze toepassing te kopen. De aankooptermijn binnen een jaar voor melders en camera’s sluit aan bij de (relatief) hoge aankoopbereidheid voor deze producten

 

Smart homes

In vergelijking met 2016 is nog steeds een kwart van de Nederlandse consumenten (24%) positief gestemd over een toekomst met smart home. Deze groep is enthousiast over een woning met smart home toepassingen. Daarentegen is 27% kritisch en somber gestemd over deze technologische inmenging in het huishouden; die groep lijkt zich zorgen te maken over privacy issues.

 

 

Tegen achterlating van contactgegevens is een samenvatting van het onderzoek bij Multiscope op te vragen.

 

 

Reageer op dit artikel