nieuws

Honderden nieuwe armaturen voor ArenA

Installatiebranche

Honderden nieuwe armaturen voor ArenA
Jorrit Lousberg

Amsterdam ArenA wil bezoekers de best denkbare stadionbeleving bieden en blijft continu vernieuwen. Van het plaatsen van roltrappen tot nieuwe verlichting. Tegen het EK in 2020 heeft de thuisbasis van Ajax een metamorfose ondergaan.

Amsterdam ArenA heeft sinds de oplevering in 1996 al diverse stappen gezet om te moderniseren, denk aan het plaatsen van roltrappen (2005), een nieuw hoofdgebouw (2013), de aanleg van een wifi- en 4G-netwerk (2014) en een uitbreiding van het aantal zitplaatsen (2013 en 2015) naar een capaciteit van ruim 53.000. De komende jaren wordt opnieuw fors geïnvesteerd in de ArenA, met het oog op vier belangrijke wedstrijden tijdens het EK2020 die de UEFA aan Amsterdam heeft toegekend. Het gaat om de grootste verbouwing sinds de opening.

Meer ruimte

Zo zal niveau 7, achter de tweede ring van het stadion, ingrijpend worden gemoderniseerd. Deze omloop wordt drie keer zo breed, waardoor voor de fans veel meer ruimte, maar ook licht en lucht ontstaat. Ook komen er extra liften, toiletten, cateringpunten en roltrappen. Door de verbreding van de omloop transformeert het stadion van hol naar bol waarbij ook de gevel van het stadion wordt vernieuwd. Met de verbouwing wordt geprobeerd om zoveel mogelijk extra duurzame en innovatieve maatregelen te nemen.

Energieneutraal

“Duurzaamheid staat erg hoog op de agenda van Amsterdam ArenA”, vertelt Martijn Bankert, projectleider BAM Bouw en Techniek, verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud, gefaseerde aanpassingen en verbouwingen van alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. “In 2010 werd het plan opgevat om het stadion te verduurzamen en energieneutraal te maken door onder andere gebruik te maken van wind- en zonne-energie, hergebruik van grijs water en een waterbesparingsonderzoek. De warmte komt nu uit de nabijgelegen Diemercentrale, de kou uit de Ouderkerkerplas, het dak van de ArenA ligt vol met 4.178 zonnepanelen en twee windmolens in het westelijk havengebied draaien bijna exclusief voor de ArenA.” Tijdens de verbouwingen die nog op til zijn, zullen bovendien in de nieuwe gevel zonnecellen worden geïntegreerd. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten en bij het plaatsen van nieuwe verlichting wordt uitsluitend met led gewerkt.

Installatiegemak

Een aantal lichtprojecten zijn inmiddels afgerond. Bankert: “Vorig jaar zijn we gestart met de eerste fase van de verlichting in de ring op niveau twee terwijl we die fase deze zomer hebben afgerond.” Deze ring is de plek waar VIP’s tijdens events hun auto kunnen parkeren en dient tijdens de werkuren als parking voor auto’s van werknemers werkzaam in de ArenA. “De installatie van de verlichting was eigenlijk bijzonder eenvoudig, dankzij een goed voortraject”, geeft Bankert aan. “We hadden het plan opgevat om niet alleen de 65 watt tl-lampen, maar ook de armaturen te vervangen. Deze armaturen waren twintig jaar oud. De kunststof behuizing was na zo’n lange tijd buiten te hebben gehangen aangetast en uitgedroogd. We moesten dus op zoek naar een oplossing die tegelijkertijd energiezuiniger was en qua installatie zo gemakkelijk en snel mogelijk kon worden uitgevoerd.”

Doorzichtige overkapping

Er werd gezocht naar armaturen die qua maatvoering overeenkwamen met de bestaande armaturen. “We hebben uiteindelijk gekozen voor spatwaterdichte en slagvaste IP65-armaturen van NeoFos. Daarbij kozen we bewust voor een doorzichtige overkapping om te laten zien dat het om ledverlichting gaat.” Bij de installatie verliep alles vlekkeloos. De grootste moeilijkheid bleek vooral de coördinatie op de locatie zelf. “De rondgang heeft een hoogte van zes meter waardoor we de armaturen met behulp van een kleine hoogtewerker moesten vervangen. Om de werken te kunnen uitvoeren, moesten we iedere keer gebieden in de ring afzetten zodat deze vrij waren van auto’s. Eenmaal dat goed was geregeld verliep de installatie zonder problemen en konden de armaturen eenvoudig worden uitgewisseld.”

Slagvast

Ook de verlichting in de tien trappenhuizen is volledig vernieuwd. “De trappenhuizen bevatten in totaal zo’n 400 armaturen. De organisatie om de nieuwe verlichting in de trappenhuizen te plaatsen, bleek veel eenvoudiger aangezien deze alleen worden gebruikt wanneer er evenementen in de hal plaatsvinden. Ook daar zijn we op zoek geweest naar armaturen die zowat één op één de oude armaturen konden vervangen. Bij iedere installatie is het namelijk lastig als je ook wat aan de bekabeling moest doen, dus daar hebben we vóór het project goed op gelet.”
Omdat armaturen in een trappenhuis een stootje moeten kunnen verduren is wederom gekozen voor slagvaste IP65-armaturen met ledbuizen van dezelfde leverancier.

Zaanstreek

Leuke bijkomstigheid, die eveneens past in het thema duurzaamheid, is dat deze verlichting niet in China, maar in de Zaanstreek is geassembleerd. Robbert Bloem, development manager bij NeoFos licht toe. “Enige jaren geleden hebben we de ledbuisproductie weer terug vanuit China naar Nederland gehaald. China kon niet de kwaliteit leveren die wij wilden. Nederland kon dat wel terwijl het eveneens past in de duurzaamheidsfilosofie van ledverlichting. In China hanteerden ze bijvoorbeeld een andere volgorde van hoe wij producten zouden assembleren. Daarnaast is solderen in Chinese fabrieken gebruikelijk, maar dit willen wij in het productieproces vermijden. Het kost tijd, je hebt additionele assemblagemiddelen nodig zoals extra afzuiging, verlichting en dat soort zaken. Nu hebben we een product waarvan de kwaliteit uiteindelijk hoger is.”
De verlichting die in de rondgangen en trappenhuizen hangt, is onderhevig aan trillingen. “Daarom is solderen in dergelijke gevallen te vermijden aangezien het een hoger risico heeft om los te laten dan andere methodieken.” De armaturen voor de rondgang en trappenhuizen werden in Hongarije geproduceerd. De assemblage van de ledbuizen vond plaats in Purmerend in een sociale werkvoorziening. “Hier in Nederland hebben we meer zicht op het productieproces en kunnen we de kwaliteit beter controleren. We werken met een bepaald kliksysteem zodat assemblage van onderdelen maar op één manier mogelijk is. De manier van assembleren zit zo veel logischer in elkaar, de assemblagetijd is korter en de foutmarge ligt lager. En mocht een ledbuis onverhoopt toch stuk gaan, dan is deze eenvoudig te vervangen.”

Veldverlichting

De verlichting in de trappenhuizen en ring zijn in hun laatste fase beland. Verder op de planning staat dit jaar nog de vervanging van de veldverlichting. Dit zal tijdens de aankomende winterstop gebeuren. Ook hier worden bij de plaatsing van de verlichting geen enorme moeilijkheden verwacht.  Bankert: “Er komen nagenoeg geen nieuwe armaturen waardoor de verlichting bijna één op één zal kunnen worden vervangen. Philips Lighting zal deze werkzaamheden uitvoeren. Hier en daar zal een armatuur worden verplaatst waardoor wij voor extra bekabeling zorgen, maar ook daar verwachten we geen problemen.”
Nieuw aan de veldverlichting is dat er kleurvariatie wordt toegevoegd om het entertainmentniveau te verhogen. De nieuwe ledverlichting wordt ingezet bij voetbalwedstrijden en concerten om extra beleving en sfeer te creëren. Het is led-veldverlichting die voldoet aan de strengste eisen van internationale televisiezenders en sportfederaties. Met deze nieuwe verlichting wordt het mogelijk om specifieke delen van het stadion uit te lichten tijdens evenementen in het stadion. Welke technologie hierachter zit, wil het Eindhovense concern pas na de volledige oplevering verder toelichten. Bankert licht tot slot nog toe dat ook het automatische managementsysteem in de periode tot 2020 een upgrade krijgt. Welke veranderingen precies zullen worden doorgevoerd, zal inde volgende jaren nog verder worden vormgegeven. 

Dit artikel verscheen eerder in Installatie XL.

Reageer op dit artikel