nieuws

Aantal installatiebedrijven groeit weer

Installatiebranche

De installateurs lijken de crisis definitief achter zich te hebben gelaten. Het aantal installatiebedrijven groeit sinds 2011 weer.

Aantal installatiebedrijven groeit weer
Stroomversnelling

Begin dit jaar waren er volgens het CBS ruim 1600 bedrijven (met meer dan tien mensen) geregistreerd, dat zijn er 85 meer dan het jaar ervoor. Een groei van 6 procent. Tussen 2011 en 2016 verdwenen er elk jaar nog rond de honderd ondernemingen.

Weinig faillissementen

Het aantal opgeheven bedrijven bleef vorig jaar steken op dertig. Zo weinig werd de laatste jaren nog nooit de stekker eruit getrokken. Ook het aantal faillissementen is in tien jaar niet zo laag geweest.

Net als in de rest van de bouw vond er in de installatiebranche een explosie van eenmansbedrijven plaats. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er ruim 13.000 eenpitters. Tien jaar geleden was dat nog niet de helft: 6000.

Onrust nog niet voorbij

Toch is de onrust op de installatiemarkt nog niet helemaal voorbij. Vorig jaar vonden 65 fusies en overnames plaats van middelgrote en grote bedrijven. Dat is meer dan de afgelopen twee jaar. Voor de crisis vonden jaarlijks zo’n 20 tot 25 fusies en overnames plaats.

Financieel zijn de installateurs aan de beterende hand. In 2016 was de sector goed voor een volume van 16,5 miljard euro, in 2017 komt daar naar verwachting een miljard euro bij, verwacht branchevereniging Uneto-VNI.

Woningbouw belangrijker

Utiliteitsbouw doet nog steeds de meeste duiten in het zakje: 9,2 miljard euro, al begint woningbouw door de sterke groei van de afgelopen jaren steeds meer te concurreren: 7,6 miljard.

Reageer op dit artikel