nieuws

Stroomprijs blijft gelijk, gasprijs stijgt

Installatiebranche

De dalende tendens van de variabele energietarieven verandert na drie jaar in een stijgende lijn, zegt Pricewise. Volgens de vergelijkingssite komt dit door een verhoging van de gasprijzen. De prijs voor stroom blijft vrijwel gelijk.

Stroomprijs blijft gelijk, gasprijs stijgt

Ruim 60% van de Nederlandse huishoudens heeft een contract met variabele tarieven. Deze huishoudens zijn dit jaar gemiddeld 20 euro meer kwijt, los van de gestegen belastingen en netwerktarieven.

Nieuwe energietarieven

Pricewise.nl berekende dit op basis van de laatste informatie over de nieuwe energietarieven van de Delta, Eneco, Essent en Nuon. De inkoop van gas wordt duurder door een lager aanbod van Nederlands gas en kartelafspraken van de grote olieproducerende landen, in relatie met de groothandelsprijzen voor gas.

Einde daling

Huishoudens gingen er drie jaar op rij op vooruit doordat de variabele energietarieven daalden. Een gemiddeld gezin (3.500 kWh stroom, 1.500 m3 gas) bespaarde in die periode ruim tweehonderd euro. Daar lijkt een einde aan gekomen.

Vooruit of achteruit?

Niet iedereen is dit jaar duurder uit is. Bij sommige leveranciers gaan mensen er op vooruit. Bij Essent zou dat gaan om zo’n 35 euro per jaar, bij een gebruik van 3.500kWh aan stroom en 1.600 m3 aan gas. Eneco zegt dat klanten er 66 euro op achteruitgaan, bij een verbruik van 2.800 kWh aan stroom en 1.200 m3 aan gas. Dit ligt iets onder het gemiddelde verbruik in Nederland.

 

 

Reageer op dit artikel