nieuws

Installateur test installatiescan voor scholen

Installatiebranche

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een ‘Installatiescan Scholen’ op laten stellen. Geas Energiewacht Enschede testte met Adviesbureau DWA deze installatiescan in de praktijk bij twee scholen.

Installateur test installatiescan voor scholen
RVO.nl

 

Installateur Rens Liebrand van GEAS ging in 2016 samen met Rik Altena van DWA op onderzoek in OBS De Fontein in Warnsveld en Kindcentrum Sterrenbeek in Eerbeek.

Installatieproblemen

Liebrand: “Via de Installatiescan hebben we bijvoorbeeld in De Fontein ontdekt dat de kloktijd van de ventilatie niet goed stond. De ventilatie ging ’s ochtends te laat aan. Dat kon ik meteen aanpassen. Een losgeraakt ventilatiekanaal konden we ook gelijk repareren.”

Vakantieregeling en aanwezigheidsdetectie

De onderzoekers constateerden ook dat de ventilatie geen vakantieregeling had en dat er geen aanwezigheidsdetectie op de verlichting was. Daarmee liet de school twee mooie kansen liggen om aan energiebesparing te doen, vonden de installateurs.

Kostenbesparing

Liebrand: “Uitbreiden van het ventilatiesysteem met een vakantieregeling kan de school 1.300 kWh per jaar schelen, dat is zo’n 170 euro. Plaatsen van aanwezigheidsdetectie in de lokalen is eenvoudig en kan tot nog meer energiebesparing leiden. Zoiets kost rond de 2000 euro en bespaart 700 kWh per jaar.”

Installatiescan scholen

Met de ‘Installatiescan Scholen’ van RVO.nl kan de (huis)installateur van een school in twee tot vier uur tijd problemen met de installaties in kaart brengen. De meeste problemen kan hij ter plekke oplossen. Daarnaast kan de installateur aangeven welke maatwerkoplossingen en quick wins mogelijk zijn om het binnenmilieu te verbeteren of energie te besparen. De scan richt zich op ventilatie, verwarming, koeling, verlichting en elektrische apparaten.

Reageer op dit artikel