nieuws

‘Productie groene energie valt tegen’

Installatiebranche

Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes vallen de productie en de winstgevendheid van groene energie flink  tegen. Dit ondanks de recordinvesteringen.

‘Productie groene energie valt tegen’

De researchafdeling van Euler Hermes deed onderzoek naar de productie en winstgevendheid van groene energie.

Zonne- en windenergie

De investeringen in hernieuwbare energie stegen de afgelopen periode wereldwijd gemiddeld zo’n 10% per jaar. Het geld ging vooral naar zonne- en windenergie.

Biomassa en waterkracht

Investeringen in energiebronnen als biomassa, biobrandstoffen en waterkracht tonen de afgelopen acht jaar juist een daling. Belangrijke oorzaak hiervan zijn de lagere grondstofprijzen.

‘Enorm groot’

Johan Geeroms, senior risk-manager bij Euler Hermes: “Van de honderden miljarden dollars aan investeringen in groene investeringen gaat 6% procent naar biomassa, biobrandstof en waterkracht. Het aandeel van fossiele energie is nog enorm groot.”

Zonne-energie spreekt aan

Uit het onderzoek van de kredietverzekeraar komt naar voren dat zonne-energie investeerders het meest aanspreekt. Euler Hermes schat de investering hiervoor in 2016/2017 op 380 miljard dollar wereldwijd. Dat is fors hoger dan de investeringen in deze periode in windenergie: 286 miljard dollar.

Winstgevendheid

Maar de winstmarges van bedrijven in deze sectoren zijn volgens Euler Hermes niet zo indrukwekkend. Over de afgelopen 8 jaar zou solar een gemiddeld operationele marge van -10% hebben. Bij windenergie zou het om -1% gaan.
Geeroms: “Zonder subsidies zou het er nog slechter uitzien.”

Positief

De kredietverzekeraar Euler Hermes verwacht voor de komende 3 tot 5 jaar dat de gemiddelde winstgevendheid van zonne-energiebedrijven positief zal zijn. Voor de windindustrie komt de operationele marge naar verwachting op +5% uit.

Reageer op dit artikel