nieuws

Blijft salderen van zonnestroom mogelijk? 

Installatiebranche

Nog voor de kerst komt er duidelijkheid over het salderen van zonnestroominstallaties bij particulieren.  

Blijft salderen van zonnestroom mogelijk? 

 

Twee Kamerleden zitten energieminister Henk Kamp daartoe met een motie achter de broek. De motie is dinsdag 13 december door een bijna voltallige Tweede Kamer – met uitzondering van PVV – aangenomen. Ze was afgelopen donderdag ingediend door de Kamerleden Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) 

 

Opgewekte zonnestroom 

De tweede politieke partijen in de Tweede Kamer hekelen de onduidelijke situatie over de salderingsregeling. De laatste paar jaar is onduidelijkheid ontstaan over het voortbestaan van het aantrekkelijke salderen van teveel opgewekte energie uit zonnepanelen. Bij het afschaffen van de regeling wordt een pv-installatie veel minder lucratief. Installatiebedrijven merken al dat particulieren afwachten 

 

Evaluatie salderingsregeling 

Ook brancheorganisatie Uneto-VNI dringt al enige tijd aan op duidelijkheid. Tot nu toe hield het ministerie van Kamp zich steeds op de vlakte over het al dan niet afschaffen van het salderen. Met de motie verzoekt de Tweede Kamer om de salderingsregeling te continueren of zelfs te verbeteren op basis van een evaluatie. Minister Kamp beloofde dinsdag in de Kamer de evaluatie van de salderingsregeling nog voor de kerst naar de Kamer te sturen.   

 

Warmtepompen en pelletkachels 

Het lijkt er overigens op dat de regeling minder kostbaar is dan eerder gedacht. In 2015 liep de overheid door het salderen zo’n 77 miljoen euro mis. Daarmee loopt het bedrag in de pas met andere subsidiepotjes voor bijvoorbeeld warmtepompen, pelletkachels en isolatiematerialen.  

 

Reageer op dit artikel