nieuws

Banenmachine energietransitie onbekend bij jongeren

Installatiebranche

Jongeren zien de duurzame energiesector niet als een aantrekkelijk werkveld. Volgens ECN vanwege onwetendheid van deze sector. Duurzame energie vinden zij echter wel belangrijk.

Banenmachine energietransitie onbekend bij jongeren

 

Bijna de helft van alle jongeren weet geen bedrijf te noemen dat actief is op het gebied van duurzame energie. Zo blijkt uit onderzoek van ECN, dat is uitgevoerd onder ruim 1.200 jongeren in de leeftijd van 17 en 26 jaar Slechts 1 procent kan vijf bedrijven noemen, louter energieleveranciers. Ook houdt maar een kleine 10 procent van de jongeren bij het maken van hun studiekeuze rekening met een baan in de duurzame energiesector.

 

Onbekend maakt onbemind

Hoger opgeleiden (HBO/WO) in de laatste fase van hun studie geven vaker aan te willen werken in de duurzame energiesector. Studenten in de richting Techniek, Exact & Informatica, Recht & Bestuur en Aarde & Milieu zijn het meest positief over een loopbaan in de duurzame energiesector: ongeveer een derde tot de helft ziet zichzelf in de toekomst werken in de duurzame energiesector.

 

Top of mind

Polleke Peeters, communicatieadviseur bij ECN: “De duurzame energiesector is voor Nederland een belangrijke groeisector. Van de 171 duizend FTE die naar verwachting in 2020 werkzaam zijn binnen de energiesector zal ruim 74.000 FTE te maken hebben met hernieuwbare energie en energiebesparing. Dat de sector jongeren niet lonkt, is zorgelijk. Er is werk aan de winkel voor bedrijven in de duurzame energiesector als zij top of mind willen zijn bij jong talent.”

 

Jongeren vinden duurzame energie wél belangrijk

Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek van ECN dat Jongeren duurzame energie wel belangrijk vinden. Meer dan 80 procent van de jongeren vindt dat Nederland meer gebruik moet maken van hernieuwbare energiebronnen en meer duurzame energie zou moeten opwekken. Daarnaast vindt driekwart dat bedrijven en huishoudens meer aan energiebesparing zouden moeten doen.

 

Energietransitie is een banenmachine

Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie laat in een reactie op het onderzoek weten: “De energietransitie is een banenmachine. Het is niet de vraag of er genoeg banen zijn voor de mensen, maar of er genoeg mensen zijn voor de banen.”

 

Reageer op dit artikel