nieuws

Komt er een rem op uitrol van slimme meters?

Installatiebranche

Het Rijk heeft 3,5 miljard euro uitgetrokken om alle huishoudens te voorzien van een slimme energiemeter. Nu een kwart is geplaatst, blijken de meters veel minder slim dan gedacht. Ze besparen slechts 1 procent in plaats van de beoogde 3,5 procent.

Komt er een rem op uitrol van slimme meters?

Het Planbureau voor de Leefomgeving bepleit een nieuwe strategie. In 2015 heeft het Rijk besloten dat in de woningen van alle 7 miljoen Nederlandse huishoudens een slimme meter wordt geïnstalleerd. In 2020 zouden alle huishoudens voorzien moeten zijn van zo’n  apparaat, met als effect een gemiddelde energiebesparing van 3,5 procent.

Energiebesparing blijft achter

Uit de PBL-studie ‘De slimme meter, uitgelezen energie(k)’ blijkt dat bij de huishoudens die een de slimme meter hebben, de energiebesparing achterblijft. Deze blijft steken op gemiddeld nog geen 1 procent . Dit terwijl de verwachting is dat huishoudens minder energie gaan gebruiken als ze inzicht krijgen in hun energieverbruik.

Het PBL koerst aan op aanpassing van het huidige beleid. Een kansrijke optie is om, naast de uitrol van de slimme meter, te beginnen met een programma dat experimenteert met de inzet van energieverbruiksmanagers zoals in-home displays.

Ook de wijze van aanbieden kan in experimenten systematisch worden getest op het effect op acceptatie en energiebesparing. Het PBL ziet deze strategie als de beste keuze als de overheid enerzijds de energiebesparing zo groot mogelijk wil maken en anderzijds de markt de ruimte wil laten om te blijven innoveren.

Reageer op dit artikel