nieuws

Brede coalitie roept om verplichte erkenningsregeling installateurs

Installatiebranche

Uneto-VNI roept de overheid andermaal op om de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels terug te dringen. Dit keer doet zij dat niet alleen. Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, Brandweer Nederland, Netbeheer Nederland, VeiligheidNL, VACPuntWonen en CoGDEM NL  steunen de oproep van de installateurskoepel.

Brede coalitie roept om verplichte erkenningsregeling installateurs
Stichting OVI

Vandaag is het exact een jaar geleden dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een kritisch rapport publiceerde over de gevaren van koolmonoxide en de aanpak ervan. Ondanks de urgentie van het rapport is de belangrijkste aanbeveling van de Raad – een wettelijk verplichte erkenningsregeling voor installateurs – nog niet ingevoerd, constateert Uneto-VNI.

“We hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden”, zegt voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI. “In het Verenigd Koninkrijk heeft de invoering van wettelijke eisen voor installateurs geleid tot een daling van het aantal koolmonoxideslachtoffers. Britse monteurs moeten voldoen aan zware vakbekwaamheidseisen en zijn verplicht zich regelmatig te laten bijscholen. Laten we dat model zo snel mogelijk invoeren in ons land. De opzet ervan ligt al klaar, dus waar wachten we op?”

Jaarlijks 5 doden door koolmonoxide

Siertsema vindt dat de overheid nu echt haast moet maken met maatregelen om koolmonoxide-ongevallen te voorkomen. Jaarlijks vallen er 5 tot 10 doden en honderden gewonden als gevolg van te hoge concentraties koolmonoxide bij cv-ketels.

Vereniging Eigen Huis (VEH) is, net als Uneto-VNi, voorstander van een erkenningsregeling voor cv-installateurs. Volgens de belangenbehartiger moeten huizenbezitters erop kunnen rekenen dat monteurs vakbekwaam zijn. ”Een erkenning op bedrijfsniveau is onvoldoende, want uiteindelijk is het de cv-monteur die bij klanten over de vloer komt”, aldus Hans André de la Porte van VEH.

Ook rookgasafvoer controleren

Directeur Bart Combée van Consumentenbond sluit zich daarbij aan. Hij wijst op het belang van strenge eisen voor cv-monteurs. “Wij vinden het belangrijk dat in de nieuwe eisen ook de controle van de rookgasafvoer meegenomen wordt. Die wordt nu bij installatie en onderhoud van cv-ketels vaak over het hoofd gezien, met koolmonoxideongevallen als gevolg.”

Reageer op dit artikel