nieuws

Imtech opent groen voorbeeldkantoor

Installatiebranche

Vanmiddag opent burgemeester Rob van Gijzel het Imtech Green Building in Eindhoven. De installaties van dit kantoorgebouw voor 120 medewerkers verbruiken 45 procent minder energie. De meerkosten zijn binnen vijf jaar terugverdiend.

Het Imtech Green Building, gelegen aan de Furkapas in Eindhoven, is specifiek ontwikkeld als een groen voorbeeldkantoor. Voor elk onderdeel van de duurzaamheidsclassificatie van Breeam-nl is de afweging gemaakt tussen (gedeeltelijke) duurzame implementatie en de extra kosten die dit ten opzichte van conventioneel bouwen betekent. Op basis van de huidige energieprijzen is de terugverdientijd van de additioneel gedane duurzame investeringen minder dan vijf jaar.

Maatregelen

In het gebouw wordt de energievraag gereduceerd door beperking van thermische verliezen (isolatie, warmtewerende materialen, optimale ventilatie en hoog rendement warmteterugwinning), duurzame verlichtingsconcepten en beperking van drinkwaterverbruik. Daarnaast is maximaal ingezet op duurzame opwekking, onder meer door warmte/-koudeopslag met een monobron, gebruik van vrije koeling en gebruik van warmte uit de serverruimte. De conventionele opwekking wordt geoptimaliseerd door gebruik van lage temperatuur warmtepompen en koeling op hoge temperatuur.

Top-3

Het resultaat is een verbetering van 45 procent van de epc (energieprestatiecoëfficiënt) en een CO2-reductie van 40 procent ten opzichte van een conventioneel nieuw kantoor. Dit leidt tot een Breeam-score van bijna 67 procent. Hiermee behoort dit kantoorgebouw volgens Imtech tot de top-3 van gebouwen die in Nederland zijn gerealiseerd volgens deze classificatie.

Locale partners

Voor de realisatie zijn bedrijven uit de regio Eindhoven ingeschakeld: Van Straten Bouw en Vastgoed (aannemer), BO2 architecten (architect), Miba Bouwmanagement (management), Cresco Vastgoed (ontwikkelaar en coördinatie), Bouwtechnisch adviesbureau Wolters (constructeur). Imtech heeft zelf de technische oplossingen voor zijn rekening genomen.

Reageer op dit artikel