nieuws

Persen zonder persgereedschap

Installatiebranche

Bij leidingen kan een persverbinding worden gemaakt zonder gebruik van persgereedschap. Een voorgespannen ring in de fitting zorgt voor de persdruk.

Persen zonder persgereedschap

Uponor brengt een fitting op de markt met geïntegreerde persfunctie. Het hoofdbestanddeel van de fitting is een niet helemaal gesloten persring. Deze is vervaardigd van gecoat carbonstaal en wordt met een gekleurde veiligheidspen voorgespannen.

Door het inschuiven van de leiding schiet de gekleurde veiligheidspen in de fitting los, waardoor de voorgespannen ring sluit en als geïntegreerd persgereedschap fungeert. De perskracht van twee ton wordt gelijkmatig op het hele oppervlak uitgeoefend.

Waarneembaar

Of de persing is geslaagd is zowel te horen als te zien. Bij het insteken van de fitting is een klikgeluid hoorbaar, dat ontstaat door het loslaten van de gekleurde veiligheidspen. De verbroken veiligheidsvergrendeling is vervolgens zichtbaar door een kijkvenster in de fitting.

Er zijn 61 verschillende RTM fittingen beschikbaar in diameters van 16 tot en met 32 mm. De fittingen in de diameters 16, 20 en 25 mm zijn vervaardigd van kunststof (PPSU). De grootste met een diameter van 32 mm en fittingen met een schroefdraadaansluiting worden vervaardigd van vertind messing.

Reageer op dit artikel