nieuws

ISH sluit af met 204.000 beursbezoekers

Installatiebranche

De ISH in Frankfurt/Main, een belangrijke vakbeurs voor de installatiesector, trok dit jaar 204.000 beursbezoekers. Dat zijn er 3.000 meer dan vorig jaar. Ook het aantal vakbezoekers van buiten Duitsland is gestegen. Het waren er dit jaar 71.000, in 2009 nog 58.000.

ISH sluit af met 204.000 beursbezoekers

De buitenlandse groei is vooral afkomstig uit de groeiregio’s in de wereld: behalve uit de Europese kern (“Kerneuropa”) en Oost-Europa kwamen er meer beslissers uit Azië en de VS. De landen met het grootste aantal bezoekers na Duitsland zijn: Italië, Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, België, Polen, China, Spanje, Zweden, Rusland, Turkije, de VS en Oekraïne.

Samenstelling

Ongeveer 75.000 installateurs kwamen af op de primeurs van de ISH. Sterk vertegenwoordigd waren verder de industrie, de handel, architecten, ontwerpers en ingenieurs.

Economie

De zaken gaan weer goed voor de branche, zo blijkt. In een enquête verklaarde 95% van de bezoekers en exposanten uit Duitsland zich tevreden over de economische situatie. Twee jaar geleden was dit nog 85%. Ook buitenlandse branchegenoten beoordelen de situatie aanzienlijk positiever. Hier bedragen de percentages in totaal 80% (exposanten) resp. 85% (bezoekers).

Aandachtsgebieden

De bezoekers noemden als doorslaggevende factor voor hun beursbezoek de combinatie van sanitaire- en verwarmingstechniek. Verdere belangrijke aandachtsgebieden waren de klimaat-, koude- en ventilatietechniek en het gebruik van hernieuwbare energieën.

De volgende ISH vindt plaats van 12 tot 16 maart 2013 in Frankfurt/Main.

Reageer op dit artikel