bouwbericht

Nieuw vmbo-gebouw voor techniekstad Hengelo (Ov)

Installatiebranche

Nieuw vmbo-gebouw voor techniekstad Hengelo (Ov)

Het heeft jaren geduurd, maar de kogel is door de kerk: Hengelo (Overijssel) krijgt een nieuwe vmbo-school. De nieuwe school is een samenvoeging van De Spindel (Scholengroep Carmel Hengelo) en het Gilde College (OSG Hengelo). ‘Een nieuwe vmbo voor de techniekstad Hengelo is al enkele jaren een wens die nu vervuld gaat worden’, laten de betrokken partijen in een verklaring weten. Naast de nieuwbouw van de school komt er ook een sporthal die voldoet aan de eisen van NOC*NSF.

Aan de Stegge Bouw en Werktuigbouw gaat het nieuwe complex bouwen; het bedrijf uit Goor diende het beste plan in en heeft het project gescoord op basis van EMVI. Aan de Stegge heeft jarenlang ervaring in het realiseren van scholen en multifunctionele accommodaties. “Tijdens de aanbesteding is veel aandacht besteed aan de wensen van de opdrachtgever, de gebruikers en de kwaliteit waar een dergelijk complex om vraagt”, zegt tendermanager René Suelmann van Aan de Stegge.

Architect Erik de Jong van De Jong Gortemaker uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp. Ook Alferink Installatietechniek is nauw bij de bouw betrokken.

Het gaat om een schoolgebouw met een oppervlakte van ruim 13.000 vierkante meter, inclusief sporthal, zegt Suelmann. Het nieuwe schoolgebouw krijgt volgens hem een heel open karakter. “De gevels bestaan uit aluminium puien met heel veel glas. Wat ik zelf bijzonder vind, is het atrium met onder meer een brede podiumtrap. Door het glazen dak kan hier veel licht naar binnen vallen. Dat wordt echt een imponerende ruimte.”

Het nieuwe schoolgebouw krijgt een golvende gevel en een strakke, rechte gevel. De golvende gevel – aan de noordzijde – verbeeldt ‘de landschappelijke elegantie’, terwijl de strakke gevel aan de zuidzijde staat voor ‘stoere, industriële beleving’. Aan de golvende entreezijde komen de zogenaamde leerwerkhuizen en de clusters zorg & welzijn en kunst & cultuur; aan de ‘strakke kant’ komen de praktijklokalen hout, bouw, industriële techniek, practicumlokalen en economie.

In het atrium worden beide werelden -letterlijk – met elkaar verbonden door bruggen, trappen en een kantine.

De school komt aan de Europalaan in nieuwbouwwijk Medaillon, tussen Borne en Hengelo.  Medaillon ligt aan de noordzijde van Hengelo, tussen het centrum en de A1. De plannen voor een nieuwe vmbo-school bestaan al jaren, maar budgetproblemen zorgden voor vertraging. Opdrachtgever Stichting vmbo Hengelo – een samenwerking tussen Carmel en OSG- moest een extra lening afsluiten; dat kon alleen als de gemeente Hengelo zich garant stelde.

Suelmann verwacht dat in juni kan worden begonnen met de bouw; de oplevering staat eind 2017 gepland.   Plaats: Hengelo
Opdrachtgever: Stichting vmbo Hengelo
Ramingsgroep: circa 14 miljoen euro 

Reageer op dit artikel