blog

Bossche Bollen en het Goede Toeven

Installatiebranche

In mijn rol van Programmaregisseur van het Europese programma ‘Sneller en Beter naar Nul op de Meter’ (SBNoM) ga ik in Den Bosch af en toe op bezoek bij Aart Wijnen van Woonconnect. De vergadering begint daar altijd met het nuttigen van een Bossche Bol.

Bossche Bollen en het Goede Toeven

Alle goede ontwikkelingen en samenwerkingen starten met humor en gezelligheid. Ik vraag mij overigens af of dat typisch Brabants is?

Goed toeven

Tijdens het nuttigen van de Bossche Bol hebben Aart en ik het ook altijd over een verduurzamingsopgave die aanzienlijk en uitdagend is. Ik hoef natuurlijk niemand meer te overtuigen, dat wij als samenleving snelheid moeten maken om onze woningen en gebouwen energiezuiniger te maken. Maar we hebben het dan ook over waarom we vol enthousiasme deze beweging aan willen jagen? Persoonlijk wil ik zonder schaamtegevoel over pakweg 33 jaar een wereld aan mijn kinderen overdragen die goed is. Waar zij goed in kunnen toeven!

Klooi- en zooifactor

Met dat als uitgangspunt weet je ook dat er in de tussenliggende periode iets moet gebeuren. Dat wij bijvoorbeeld als sector onze ogen niet moeten sluiten voor rolveranderingen, innovaties die doordenderen en de verantwoordelijkheid moeten nemen om systemen te veranderen. Het moet vanzelfsprekend zijn dat in producten en diensten verduurzaming ingebed zit. En het is ook logisch dat wij als sector de ‘klooi- en zooifactor’ minimaliseren. Om het ‘goede toeven’ te bereiken zullen wij oplossingen ook toegankelijker moeten maken voor woonconsumenten.

Humor

Het betekent ook dat wij als bouw- en installatiesector de taal van de woonconsument leren spreken. Labda-waarden en Kilo-Joules spreken niet echt tot de verbeelding. Toen mijn dochter Reneetje van 12 jaar mij aansprak om een ‘Toon’ aan te schaffen, was ik verheugd dat mijn missie ook bij mijn kinderen doordringt. Vragend naar haar motivatie zei ze ‘Omdat we er van die gave Philips Hue discolampen bij krijgen…’.

Als wij het voor elkaar krijgen om verduurzaming in te bedden bij het woonwensen, te voorzien van humor en aantrekkelijkheid? Dan eet ik die Bossche bol met een heel ander gevoel. En Aart ook.Peter Linders is Programmaregisseur SBNoM en aangehaakt bij Spark Campus, Platform 31 en Kwartiermakers in de Bouw.

Reageer op dit artikel