blog

De Nul-op-de-Meterwoning is bezig aan een opmars. Uit oogpunt van duurzaamheid een goede zaak. Fossiele brandstoffen zijn nu eenmaal eindig dus moeten we naar een andere energievoorziening.

NOMzin
Suzanne van de Kerk

Ook zijn we zijn steeds beter in staat om zowel in de renovatie- als de nieuwbouw, NOM woningen efficiënt en betaalbaar te realiseren. Er moeten en kunnen nog slagen worden gemaakt maar we zijn met elkaar op de goede weg.

Verwarring

Wij zijn er zelf ook al geruime tijd mee bezig en zien de belangstelling bij de woonconsument voor de Nul-op-de-Meterwoningen toenemen. Tevens worden de eerste ervaringen met deze nieuwe woonproducten duidelijk. En dan zien wij dat de term Nul-op-de-Meter in de praktijk voor de nodige verwarring zorgt. Sterker, de term leidt tot verkeerde verwachtingen.

De schoen wringt

De woonconsument gaat er bij Nul-op-de-Meter vanuit dat er ook daadwerkelijk een nul op zijn elektriciteitsmeter staat (en dus ook op de energienota). Hier wringt de schoen. Of er daadwerkelijk aan het einde van het jaar gemiddeld een nul op de meter staat, is sterk afhankelijk van zijn of haar energieverbruik. En dat is weer mede afhankelijk van onder andere het weer, de gezinsgrootte en hoe warmpjes men er in de winter bij wil zitten. Nul op de meter gaat uit van normeringen en gemiddelden en die gemiddelde woonconsumenten bestaan in de praktijk niet. Dus bij een hoger verbruik volgt toch een energierekening.

Belbundel

Wij doen ons best om dat onze klanten uit te leggen. Maar we zien telkens opnieuw dat de term Nul-op-de-Meter ze op het verkeerde been zet. Feitelijk werkt de vergelijking met de mobiele telefoon nog het beste. Men neemt een belbundel af. En als de limiet van de bundel is bereikt, kan je weliswaar doorbellen en surfen over het internet, maar heb je de maand daarop wel een hogere nota. Bij een Nul op de Meter woning heb je dus een energiebundel ter beschikking en geen woning zonder energierekening. Laten we daarom stoppen met de term Nul-op-de-Meter. Wie bedenkt er wat beters?Bart Hendriks Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep.

Reageer op dit artikel