blog

Internet of Things

Installatiebranche

Visionair Chriet Titulaer toonde in 1985 in zijn TROS tv-programma ‘De Wondere Wereld’, een prototype fiets met daarop een mobiele computer en telefoon. Hij voorspelde zelfs dat we over niet al te lange tijd op de fiets mobiel kunnen gaan bellen. Het was een 1 april grap. Een paar jaar later registreerde documentairemaker Frans Bromet de gevleugelde uitspraken van een geïnterviewde die liever een brief schrijft dan een mobiele telefoon bezit. Ruim 25 jaar later maakt de chiptechnologie het mogelijk om koelkasten, sloten, prullenbakken en bewegwijzeringsborden met smartphones en datacenters te verbinden.

Internet of Things

Deze ontwikkeling luidt een nieuw tijdperk in met gevolgen voor onze veiligheid, welzijn, comfort en nieuwe businessmodellen. Mark van den Berg, deskundige in Innovatie & Technologie bij KPN, sprak op de Open Coffee Bouw tijdens de Transformatie & Renovatiebeurs in Den Bosch over toepassingen in streekbussen, waarbij onverwachte geluiden op specifieke momenten van de dag een signaal geven naar de centrale. Vervolgens kan na ‘een kijkje’ in de bus ondersteuning worden ingeschakeld. Directeur KPN Internet of Things, Erik Peeters, zegt deze zomer al een landelijke dekking te bereiken.

Bouwer BAM experimenteert nu al met Internet of Things in hun presti­gieuze renovatieconcepten van de Stroomversnelling. Volgens innovatiemanager Dennis van Gogh worden hierdoor installaties niet alleen gemonitord, maar ook onderhoudsvoorspellingen gedaan met behulp van deze nieuwe technologieën. Samsung heeft aangekondigd om koelkasten uit te rusten met een camera en een HD-monitor.

Niet alleen zijn zo verbindingen te maken met grootgrutters, maar kan de invloed van apparatengebruik op energiekosten worden gestuurd. Dat moet enorm inspirerend zijn voor de traditionele deurfabrikanten. Fabrikanten en maakbedrijven moeten deze ontwikkelingen omarmen en zorgen dat ze hierdoor op een hoger servicepeil komen. Innovatiemanagers van bouwers, corporaties en toeleveranciers gaan hiermee aan de slag tijdens een IoT-workshop bij Spark Campus.

Dat dit niet vrijblijvend is, blijkt uit de voorspelling dat er in 2020 meer dan 26 miljard apparaten met elkaar zijn verbonden. Dus nog vier jaar en schilderbedrijven weten wanneer ze kozijnen moeten gaan schilderen en verffabrikanten hoe groot de markt wordt. En aanbieders van Nul-op-de-meter zien hoe bewoners hun woningupdate waarderen. Mark van den Berg: “In Jip en Janneke-taal uitdrukt ‘het verbinden van domme dingen en spullen aan een slim netwerk’. Ik kan niet wachten.”

Peter Linders, Kwartiermaker bij Platform 31, initiatiefnemer van Open Coffee Bouw en aangesloten bij Spark Campus.

Reageer op dit artikel