artikel

Intergas op VSK 2020: all-electric warmtepompoplossingen

Installatiebranche

Op VSK 2020 toont Intergas onder andere de eigen all-electric warmtepompoplossingen. Maar het bedrijf bouwde in 2019 ook een tweede fabriek om de productie van cv-ketels te verdubbelen. Want door groeiende export en met nog 450.000 aardgastoestellen in de Nederlandse markt blijft dat lucratief.

Intergas op VSK 2020: all-electric warmtepompoplossingen
Peter Jan Cool, directeur van Intergas.

Tekst: Gerard Vos

Peter Jan Cool, technisch directeur van Intergas kijkt geamuseerd naar de discussie over energietransitie. “Als je met een puristische blik naar onze energievraag kijkt, dan komt zes procent van onze energie uit een duurzame bron zoals zon- en windenergie. De rest komt van fossiel. Dus een all electric-oplossing als de warmtepomp is niet de beste oplossing zolang die elektriciteit met fossiele brandstoffen is gemaakt.”

 

Nog 450.000 aardgastoestellen

En met alleen elektrisch gaan we het niet redden, weet Cool. “Dat kun je op een sigarendoos uitrekenen. Ik verwacht dat de politiek uiteindelijk nog wel terugkomt op het besluit over het aardgas, dat zie je in Duitsland ook al gebeuren.”
We gaan weliswaar nu in Nederland van het gas af, maar Cool denkt dat het zo’n vaart vooralsnog niet loopt. “Natuurlijk kalft de markt voor gasketels langzaam af. Grofweg zit je nu op 450.000 aardgastoestellen in de markt en dat wordt wat minder de komende vijftien jaar. Maar de Nederlandse markt voor cv-ketels zal in die tijd niet gehalveerd worden.”

Ik verwacht dat de politiek uiteindelijk nog wel terugkomt op het besluit over het aardgas.

 

Aandeel aardgas

Daar staat tegenover dat het aandeel aardgas in omringende landen juist stijgt. Sterker… Intergas bouwde in 2019 een tweede fabriek om de productie van cv-ketels te verdubbelen. Cool: “In Nederland werd soms verbaasd gereageerd op het feit dat we een tweede fabriek hebben gebouwd. Maar dat is niet zo gek, want de export groeit de laatste jaren heel erg hard.” De helft van de productie van Intergas gaat naar het buitenland en de andere helft gaat naar de Nederlandse markt.

 

Warmtepompen en waterstof

Intergas zet overigens niet uitsluitend in op aardgas. Cool: “Wij doen net als de andere mee in het ontwikkelen van warmtepompen en onderzoeken momenteel of we een toestel kunnen ombouwen naar waterstof. Heel eerlijk, we liggen daarin wel wat achter ten opzichte van andere partijen. Maar ik ben daar niet zo heel bang voor. We hebben een eigen manier om zaken technisch op te lossen. We storten ons niet op allerlei pilots, eerst moet de techniek zich bewezen hebben.”

 

Wild pallet aan oplossingen

Cool ziet dat er nu in de markt veel verschillende oplossingen ontstaan. “Het is nog maar afwachten welke oplossingen zich zullen uitkristalliseren. Het maakt wel dat dit een feest is voor adviserend Nederland, want voor elke wethouder die met een warmteplan aan de slag gaat, staat een peloton aan adviseurs klaar. En daar zitten goede en minder goede adviseurs tussen. Je kunt dan ook een wild pallet aan oplossingen verwachten. Maar uiteindelijk zoekt de markt naar oplossingen die betaalbaar, effectief en hoogwaardig zijn. Kwaliteit komt altijd bovendrijven.”

 

Warmtepomp op VSK 2020

Op de VSK toont Intergas onder andere all-electric-warmtepompoplossingen.

 

Dit is deel 3 van de voorbeschouwing VSK 2020. Daarin vragen we vijf leveranciers van verwarmingstoestellen waarop zij inzetten bij de energietransitie en wat we daarvan gaan zien op de vakbeurs VSK. Met AlklimaATAG Verwarming, Intergas, Itho Daalderop en Remeha blikken we vooruit naar VSK 2020 en het jaar 2050.

 

Schrijf je in voor VSK 2020

De vakbeurs VSK is van 4 tot 7 februari 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer dan driehonderd exposanten tonen hun innovaties binnen de werktuigbouwkundige installatietechniek. Voor de editie 2020 is ‘Midden in de toekomst’ het thema. VSK biedt concrete oplossingen voor actuele uitdagingen zoals de energietransitie en digitalisering.

Reserveer een gratis toegangskaart voor VSK 2020

 

 

 

Reageer op dit artikel