artikel

“Van een loodgieter verwachten mensen geen warmtepompontwerp”

Installatiebranche

“Je verwacht dat grote bedrijven vooroplopen met nieuwe ontwikkelingen”, zegt Desiree Kon van installatiebureau Kon. “Maar wij merken juist dat we als relatief klein bedrijf vaak voorop lopen. Het helpt ongetwijfeld dat we er samen voor kunnen kiezen om af en toe een avondje in het magazijn te gaan zitten sleutelen om iets nieuws uit te denken.”

“Van een loodgieter verwachten mensen geen warmtepompontwerp”

Tekst: Ferdinand Pronk

Desiree is met haar man Gert-Jan eigenaar van Kon Installatiebureau uit Hardinxveld-Giessendam. Gert-Jan begon in 2010 en zij stapte vijf jaar geleden in vanuit de zorg. Haar naam duikt veel op als netwerker. Ze sprak bijvoorbeeld op de netwerksessie voor ondernemende vrouwen van Otib, deelde haar kennis met installateurs tijdens de ontbijtsessie ‘Duurzaamheid in de praktijk’, stelde haar huis open om de net aangelegde warmtepomp te laten zien en doet mee met Technologie Thuis Nu, het project met vier modelwoningen van Otib.

 

Krachten bundelen in Energiecollectief

En dus is het niet verwonderlijk dat ‘haar’ installatiebureau onderdeel is van Energiecollectief Zuid-Holland-Zuid: “Het collectief werd twee jaar geleden opgezet door Bouwend Nederland en Uneto-VNI, vanuit het idee dat het belangrijk is om als bedrijven vanuit verschillende disciplines de krachten te bundelen: doe waar je goed in bent en laat anderen doen wat zij goed kunnen. Daar staan wij helemaal achter. Zo boren we ook niet zelf voor warmtepompinstallaties: in dat geval zouden we een BRL certificering moeten hebben die ons al snel 3000 euro kost. In plaats daarvan schakelen we een specialist in.”

 

Integraal verduurzamen

“We richten ons op het verduurzamen van voornamelijk bestaande woningen”, zegt Kon. “Binnen het Energiecollectief vinden we dat je integraal naar woningen moet kijken: plaats liever niet zomaar zonnepanelen of een warmtepomp maar kijk wat het grootste effect heeft. Bij woningen van voor 1975 moet je vooral aan isolatie denken: hang er in het algemeen geen dure systemen in. Want tegen de tijd dat de woningen van het gas af moeten, worden ze misschien wel gesloopt. Woningen van na 1970 zijn prima te verduurzamen, ook collectief.”

 

Bij de bodem beginnen

Voor Kon staat voorop dat je bij de bodem moet beginnen: “Zorg voor een goede vloerisolatie en pak vervolgens de muren aan. Daar hebben we binnen het collectief specialisten voor. Het dak wordt bekeken en zo nodig gerenoveerd en pas dan komen wij in beeld. Want we willen geen zonnepanelen leggen op een dak dat over een paar jaar moet worden vervangen en ook geen warmtepomp installeren in een slecht geïsoleerd huis. Een specialist maakt vervolgens een transmissieberekening en wij maken op basis daarvan een installatieadvies dat past bij de woning en de gebruikers. Een jong gezin heeft nu eenmaal een hele andere warmtebehoefte dan twee oudere mensen waar af en toe de kleinkinderen komen logeren. Met zo’n advies zijn we een dag bezig en daar betaalt de klant voor.“

 

Woningpaspoort en slimme financiering

Ook over de uitvoering heeft het collectief nagedacht: “We hebben plannen om met PlanGarant een woningpaspoort op te zetten, waarin alle informatie over een woning is opgenomen. Eigenaren zien welke maatregelen getroffen zijn, wat nuttige aanvullingen zijn en wat ze kosten. Bij een rij woningen neem je bijvoorbeeld een huis op, om vast te stellen wat vloerisolatie kost. Dat bedrag geldt ook voor de andere woningen. Zo kunnen eigenaren uitgaan van een vaste prijs. We proberen ook een slimme financiering voor woningverbetering te regelen. Iemand zou bijvoorbeeld een aantrekkelijke lening moeten krijgen voor de financiering van woningisolatie, waarbij de bank rekening houdt met de lagere stookkosten. Daarbij willen we dat de lening niet is gekoppeld aan de woningeigenaar maar aan het huis.”

 

Lokale aanpak verduurzaming

Desiree gelooft er sterk in dat verduurzaming lokaal moet starten. “Ik zat in Hardinxveld-Giessendam samen met bouwer Peter Huizer (ook bestuurslid van Bouwend Nederland) in een werkgroep die samen met de gemeente en bewoners een lokale duurzaamheidsagenda heeft gemaakt. We hopen dat dit soort succesvolle lokale initiatieven overal in Nederland navolging krijgt. Om duurzaamheid van de grond te krijgen zou de overheid zelf het goede voorbeeld moeten geven en werken aan bewustwording: waarom scheiden we afval of kunnen we beter de fiets pakken. En waarom is korter douchen zo belangrijk. Als je dat snapt, ben je toe aan nadenken over duurzaam wonen. Dat werkt veel beter dan angst zaaien, wat nu vaak gebeurt.”

 

Ontwerpen warmtepompinstallatie

“Ik zou graag met mensen uit de Tweede Kamer willen praten. Ze nemen soms besluiten zonder de impact goed te kennen. Wij zijn bijvoorbeeld een dag bezig met het ontwerpen van een warmtepompinstallatie, terwijl je binnen een paar minuten een offerte klaar hebt voor het wisselen van een cv-ketel. Probeer bedrijven die op cv’s met aardgas georiënteerd zijn dan maar eens om te buigen naar bedrijven die met warmtepompen bezig gaan.”

 

Duurzaamheid en levensloopbestendig wonen

Kon startte het bedrijf ‘Duurzaam en levensloopbestendig wonen’ als middel om beter te kunnen adviseren over duurzaamheid en zorg. “Ik merkte dat dat vanuit ons eigen bedrijf soms moeilijk lag bij andere installatiebedrijven. Vanuit DLW geef ik ook lezingen bij onder meer Otib en Uneto-VNI. Een tweede reden om dit via een apart bedrijf te doen, is dat de branche nog een ouderwets imago heeft: mensen verwachten van een ‘loodgieter’ geen warmtepompontwerp. Inmiddels kantelt dat wel: we worden vaker gebeld voor adviezen.”

 

Beste Praktijkopleider 2018

Desiree Kon merkt dat er soms weerstand is tegen haar ideeën. Ze put onder andere kracht uit het Energiecollectief: daarmee komen we verder, we gaan knallen met z’n allen! Ik ben uitgeroepen tot beste praktijkopleider van 2018 en ook dat helpt mee. Van eerdere prijswinnaars hoorde ik dat er veel op me af zal komen en daar kijk ik naar uit!”

 

Langer zelfstandig thuis wonen

Desiree Kon heeft een achtergrond in de zorg en was onder andere manager van een revalidatieafdeling. “Daardoor ontdekte ik wat er bij komt kijken om ouderen of mensen met een beperking zelfstandig thuis te laten wonen. Er zijn prachtige technische oplossingen, maar je moet steeds goed nagaan of die wel passen bij wat mensen willen en kunnen gebruiken. Ik heb daar ook wel gesprekken over met huisartsen en verpleeghuisartsen. Je moet niet vanuit domotica redeneren, maar teruggaan naar de basis. Iemand met beginnende alzheimer die altijd op gas kookte, moet je niet laten overschakelen op elektra. Dan heeft hij of zij geen idee wat de bedoeling is en tast je de zelfredzaamheid aan. En een automatisch toilet is voor zo iemand ook geen oplossing. Die schrikt zich rot als het toilet doorspoelt, durft misschien niet meer te gaan en wordt wellicht incontinent. Overweeg liever om een ouderwetse stortbak op te hangen en verbind het touwtje aan het doortrekmechanisme van het toilet. Dat is vertrouwd voor iemand die zijn geheugen kwijtraakt. De landelijke overheid zou andere keuzes moeten maken: kom niet aan met wat geld vanuit de Wmo, maar kijk wat iemand nodig heeft, pak de woning aan en doe het duurzaam. Dan kun je meteen energie besparen en het comfort verhogen.”

 

Praktijkopleider van het jaar

Desiree Kon werd in november 2018 uitgeroepen tot topcoach van het jaar. Een jaar lang mag ze zich in de categorie mkb-bedrijven de beste praktijkbegeleider in de installatiebranche noemen. De jury roemde haar om haar continue ontwikkeldrang. Ze zegt zelf: “Ik kan toch niet groeien als er nooit iemand kritisch naar mijn werk kijkt!”

Ze begeleidt niet alleen leerlingen van haar eigen bedrijf, maar ook van een collega. “Zo blijven ze in elk geval behouden voor de branche.”

 

Meer over verduurzamen van woningen

Reageer op dit artikel