artikel

‘Gasloze nieuwbouw verplichten wordt de volgende stap’

Installatiebranche

‘Gasloze nieuwbouw verplichten wordt de volgende stap’

“Heel historisch”, noemt Liesbeth van Tongeren, Kamerlid van GroenLinks, het feit dat de Tweede Kamer de verplichte gasaansluiting bij nieuwbouw uit de wet wil schrappen. Stroomversnellers roept ze op nog even geduld te hebben. “Men vond mij eerst ook een luchtfietser.”

Gaat het dan echt gebeuren? Wordt de verplichte gasaansluiting bij nieuwbouw uit de regelgeving geschrapt? Onwaarschijnlijk, want het is al vaker geprobeerd. Steeds weer kwam het er niet van. En nog altijd heeft minister Kamp het laatste woord.

Ook Liesbeth van Tongeren kan het nauwelijks geloven. “Maar de druk is zo groot nu, dat Kamp er eigenlijk niet meer onderuit kan”, zegt ze een dag na de aangenomen, historische motie.

‘Ik wil niet tegen schenen schoppen’

Het feit dat de minister haar de motie afraadde, zegt volgens haar genoeg. “Hij komt in december zelf ook met een plan en zinspeelde er op dat dit daar ook in stond. Hoewel ik hem niet tegen de schenen wil schoppen, wilde ik het nu weten.”

Hoe, wat wanneer? Het is allemaal nog onduidelijk. Maar dat hier geschiedenis wordt geschreven, staat volgens Van Tongeren vast. “Het is historisch ja. Fantastisch. Ik probeer al twee jaar die kant op te bewegen. Dit biedt ruimte voor gasloze nieuwbouw.”

‘Gasloos is volgende stap’

Op Twitter reageerde de consument verbaasd. Moest een nieuwe woning op het gas worden aangesloten? Hoezo? Van Tongeren weet het wel. “Er is voor acht miljard euro geïnvesteerd in de gasrotonde. Dan verminder je niet zomaar het binnenlandse gasverbruik.”

Nu dus wel, maar waarom niet direct een stap verder: gasloze nieuwbouw verplichten? “Dat is een volgende stap. Het is nooit gelukt dat in het Bouwbesluit te krijgen. Eerst moest de verplichting uit de Gaswet.”

‘We zijn een fossiel land’

Nederland is een heel fossiel land, ziet Van Tongeren. “Onwaarschijnlijk taai. Maar uiteindelijk wint het bedrijfsleven”, weet ze. “Kijk maar naar de landen om ons heen.”

Wat dat betreft wil ze de voorstanders van de Stroomversnelling ook geruststellen. Die kregen onlangs een flinke tik, toen minister Blok ook energieprestatievergoedingen (EPV) geeft voor nul-op-de-meterwoningen met gas.

‘Heb je die luchtfietser weer’

“Heb nog even geduld, wil ik tegen hen zeggen. Wacht op het nieuwe kabinet. Hou nog even vol tot de formatie. Men zag mij eerst ook als een luchtfietser toen ik twee jaar geleden aandrong de gaswinning tot 30 miljard kuub te beperken. Dat is nu gewoon een feit.”

Nog even over het schrappen van de aansluitplicht voor gas. Wat als Kamp inderdaad meebeweegt? Wat heeft dat eigenlijk voor effect? Heus niet iedereen gaat nu ineens voor gasloos toch?

Kruidenthee en brownies

“Allereerst geeft het wethouders een sterkere positie ten opzichte van projectontwikkelaars. Nu sneuvelen er initiatieven voor gasloze wijken. Hoeveel durf ik niet keihard te zeggen, maar die verplichting maakt het er in de onderhandeling in elk geval niet makkelijker op.”

Bouwers roept ze op totaalconcepten te ontwikkelen. Dat de consument nog niet zo warmloopt voor energiebesparing ziet zij ook wel. Vooralsnog geniet ze nog even na van de overwinning. Niet met champagne, mét een kopje kruidenthee. “En ik heb brownies gehaald voor mijn hele team.”

Reageer op dit artikel