artikel

Verduurzaming en lastenverlichting uit pensioenpot

Installatiebranche

Verduurzaming en lastenverlichting uit pensioenpot

Laat monteurs uit de installatiebranche met geld uit hun pensioenpotje hun eigen omgeving verduurzamen. Daarmee kan de installatiesector volgens installateur Peter Wilms de energietransitie van de gebouwde omgeving weer een stap vooruit brengen.

 

Peter Wilms is mede-eigenaar van Wilms installatiebedrijf in het Limburgse Panningen. Met een paar simpele installatietechnische ingrepen wist hij de energielasten voor zijn woonhuis en bedrijf drastisch te verlagen. En het milieu te sparen. Hij bracht op zijn dak zonnepanelen aan en installeerde een warmtepomp. Daarnaast verving hij de verlichting en elektrische toestellen als de diepvriezer door energiezuiniger varianten.

Investering

De marktwaarde van deze investering was 25.000 euro. “Voor deze renovatie betaalde ik zo’n 500 euro per maand aan energiekosten. Vorig jaar daalde dat tot 118 euro en dit jaar staat de teller op 75 euro. Daardoor bespaar ik nu jaarlijks 5100 euro”, rekent Wilms voor.

Rekenmodule

Met behulp van een eigen rekenmodule overtuigt Wilms ook zijn klanten om energiebesparende maatregelen te treffen. Vaak met succes. Zo adviseerde hij in het verleden de plaatselijke slager bij het vervangen van zijn installaties. Met de restwarmte van de koelinstallatie verwarmt de slagerij nu het water voor het productieproces, de vaatwassers en het schoonmaken van de slagerij. “Dat leverde de slager een besparing op van 70 procent op gas en 30 procent op elektriciteit. Bovendien sleepte hij er een prestigieuze MKB-prijs mee in de wacht.”

IJsverwarming

Peter Wilms is groot voorstander van innovatieve energiebesparende technieken.  Zo leverde hij een belangrijke bijdrage aan het duurzaamste Gemeentehuis van Nederland in Peel en Maas. Hier is een ijsverwarming geïnstalleerd op zijn advies. “De energie die vrijkomt bij het bevriezen van een ondergronds ijsreservoir, wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen. De kou wordt in de zomer gebruikt om te koelen. Dit technische hoogstandje was nodig omdat de plaatselijke bodemgesteldheid een traditionele warmtekoudeopslag problematisch zou maken”, legt Wilms uit.

Financiële buffer

Interesse voor verduurzaming van het huis of bedrijfspand is er bij zijn klanten zeker, zo ervaart Wilms. “Als mensen dat goed uitgelegd krijgen, met een berekening van het financiele voordeel, begrijpen ze wel dat ze dit moeten doen. Maar ik merk heel vaak dat mensen hun financiële reserves hiervoor niet durven en willen aanspreken. Ze willen ook een buffertje houden voor als de wasmachine stukgaat, of voor andere financiële tegenslagen.”

Lening van pensioenfonds

De oplossing is eenvoudig, zo stelt hij. “Iedereen die in loondienst werkt, betaalt pensioen, maar kan tot zijn pensioenleeftijd niet vrij over dat geld beschikken. Het enige wat je jaarlijks krijgt is een overzicht. Ik stel voor dat pensioenfondsen van dat geld leningen verstrekken met een lage rente. Ze doen dit zelf of laten dit uitvoeren via een energieadviesorgaan van de brancheorganisatie waar iedereen gebruik van kan maken. De voorwaarde is dat werknemers het geld investeren in energiebesparende en lastenverlichtende maatregelen.”

Jongere generatie

Vooral de jongere generatie heeft nog te weinig financiële reserves opgebouwd om te investeren in verduurzaming, merkt Wilms. “Net daar zou deze transitie het meeste resultaat opleveren. De jongeren hebben nog een hele tijd te gaan tot hun pensioen. Stel, je bent 30 jaar. Dan is de nettobesparing 1500 euro gedurende 20 jaar, dus 30.000 euro; een mooie bonus!”

Monteur als ambassadeur

De maatregel zou nationaal moeten zijn en voor iedere bedrijfstak moeten gelden. Maar het pensioenfonds van de installatiebranche PMT zou het voortouw moeten nemen, vindt Peter Wilms. “Monteurs zijn de ideale ambassadeurs om energiebesparende technieken in de markt te zetten, zeker omdat zij hiervoor zijn opgeleid. Als de installatiebranche dit laat liggen, slaan handige verkopers hun slag via de Doe-Het-Zelf-markt en het internet. Wij zien maar al te vaak dat daar de vakkennis ontbreekt. Onze mensen kunnen er hun ervaring mee uitbreiden aan huis of binnen het eigen bedrijf. En als iets bij hun goed werkt, zullen ze dat graag promoten bij klanten, vrienden en bekenden.”

Bedrijven

“Voor bedrijven in de sector geldt trouwens hetzelfde. Ook zij zouden koplopers moeten zijn op het vlak van verduurzaming en vergelijkbare voordelen krijgen. Een bedrijf dat zijn gebouw of machinepark kan verduurzamen is concurrerender, en kan zo ook weer werkgelegenheid garanderen en creëren.”

Uitvoering maatregelen

“De uitvoering van die maatregelen kan bij zzp’ers liggen, maar ook bij een middelgroot of groot bedrijf uit de installatiesector, met voldoende vakbekwaamheid. Uit deze verdienste kan de lening worden afgelost. Werknemers houden dan meer financiële ruimte over. Daardoor stijgt de koopkracht en gaan het milieu, de economie en de werkgelegenheid erop vooruit. Daar is iedere burger mee geholpen. Ook ontstaat er een geheel andere band met het pensioenfonds, een van solidariteit.”

Maatschappelijke plicht

Investeren in duurzaamheid is een maatschappelijke plicht, vindt Peter Wilms. En pensioenfondsen als PMT hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Ze bestaan bij de gratie van de mensen die netjes geld afdragen, en toch hebben die mensen niets over dat geld te zeggen. Pensioenfondsen doen met dat geld vaak risicovolle investeringen. Het zou hun sieren veel meer in hun eigen achterban te investeren, en ook in de kleine en middelgrote bedrijven.”

Oproep

Peter Wilms hoopt dat zijn idee wordt opgepikt door de installatiesector en andere belanghebbenden, en zo Nederland in beweging brengt. “Ondernemend Nederland, denk en werk mee aan oplossingen”, is zijn oproep. Wie met hem wil meedenken kan mailen naar peter@wilmsinstallatie.nl.

Reageer op dit artikel