artikel

Besparen trend in sanitair op VSK 2016

Installatiebranche

Besparen trend in sanitair op VSK 2016

Hoe kun je water en energie besparen en tegelijk comfort en functionaliteit verhogen? Dat is volgens beursorganisator Jaarbeurs wat de exposanten uit de sanitairbranche laten zien op VSK 2016.

Zo kunnen bezoekers straks kennis maken met een toilet dat bij elke spoeling elektriciteit opwekt. Een urinoir dat aan een halve liter water voldoende heeft om te spoelen en te reinigen en een digitale mengkraan die, aangestuurd vanuit een app, pulserend spoelt.

Niet waterloos

Jeroen Bosman, productmanager bij Geberit, juicht het toe dat mensen bewust met water omspringen. Maar je moet realistisch blijven, zegt hij tegelijkertijd. “Rioleringen hebben nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid water nodig om het transport van het vuil te realiseren.”
Geberit, dat dit jaar de verkooporganisatie met Sphinx in Nederland heeft samengevoegd, introduceert op de VSK een nieuw urinoir dat met 0,5 liter spoelt in plaats van de nu nog gebruikelijke 3,5 liter. Bovendien spoelt dit urinoir automatisch zonder toegevoegde energie dankzij de geïntegreerde infraroodsturing met waterkrachtgenerator.
De sanitairfabrikant levert ook een waterloos urinoir. Toch vindt Jeroen Bosman dat een urinoir met beperkt waterverbruik een betere balans biedt tussen waterbesparing, hygiëne en onderhoud. “Het leidingsysteem moet gangbaar worden gehouden. Daarvoor blijft water nodig. En een urinoir moet je na elk gebruik reinigen, dit gebeurt niet met een waterloos urinoir.”

Toilet als waterkrachtcentrale

Wisa laat op VSK 2016 zien dat je elektriciteit kunt besparen met het toilet. De fabrikant ontwikkelde een hydrogenerator voor in het reservoir, eigenlijk een mini-waterkrachtcentrale. Haico Kroep, marketingmanager: “De hydrogenerator zit tussen de wateraanvoer en de vlotterkraan en genereert bij elke spoeling stroom die we opslaan in een lithium accu. Hierdoor kunnen we de 230V aansluiting voor een elektronisch bedieningspaneel achterwege laten.”
Het systeem maakt het gemakkelijker om een elektronisch paneel toe te passen in renovatieprojecten. Er is immers geen stroomaansluiting nodig. “De installateur hoeft geen aannemer meer te vragen een wandcontactdoos te plaatsen”, aldus Kroep. En het systeem is ook slim. Als het accuniveau onder een bepaald minimum peil zakt, spoelt het toilet automatisch om de accu weer op te laden.
Met een speciale app kan een hygiënespoeling worden ingeschakeld. Dit zorgt ervoor dat op gezette tijden het water in leidingen en reservoir wordt ververst, waarmee in belangrijke mate aangroei van legionella wordt voorkomen.

Elektrische aansluiting

Elektronische bedienpanelen bij toiletten zijn gangbaar geworden. Het paneel licht bijvoorbeeld automatisch op als je het toilet nadert. Geurafvoer wordt geïntegreerd. De douche-wc vraagt ook om elektriciteit. Geberit bouwt daarom standaard een aansluitpunt voor de elektrische aansluiting op het inbouwreservoir. “We plaatsen er een mantelbuis op, zodat de klant achteraf altijd elektronica kan integreren”, verduidelijkt Jeroen Bosman. Deze vernieuwing maakt het ook voor de installateur gemakkelijker om naderhand een elektronisch paneel in te bouwen.

Pulserend thermisch spoelen

De integratie van elektronica en ICT in sanitaire systemen kan ook voor besparing zorgen. VSK-exposant Rada levert een digitale pulserende mengkraan die tot 80% warm water bespaart. De kraan is bedoeld voor publieke ruimten waarin de regelgeving thermische desinfectie verplicht stelt, zoals zwembaden, sporthallen en sauna’s. Roel Doldersum van Rada legt de werking uit: “Bij thermische desinfectie moet het water in de leiding een bepaalde minimumtemperatuur hebben. Dat betekent niet dat het water continu moet stromen. Onze nieuwe tappunten spoelen pulserend, waarbij het systeem de temperatuur in de leiding boven de 60 graden houdt.”
Daardoor slaagt Rada erin het verbruik van warm water bij deze tappunten met 80% te verminderen. En omdat het om warm water gaat, wordt tegelijk het energieverbruik teruggedrongen. In een logboek geïntegreerd in de kraan wordt bovendien het resultaat bijgehouden voor controle achteraf.
Toch hoeft een waterbesparend systeem niet altijd digitaal te zijn. Op de VSK toont Rada bijvoorbeeld een mechanische zelfsluitende kraan met een volumebegrenzer (tot 3 liter per minuut) en twee spoeltijden naar keuze, 7 of 11 seconden water.

Vergrijzing biedt kansen

De fabrikanten houden ook oog voor andere trends dan duurzaamheid. De vergrijzing en het beleid om ouderen langer zelfstandig te laten wonen, lokt innovaties uit. Wisa brengt op de VSK een toiletlift, in Nederland ontwikkeld samen met revalidatieartsen van de universiteit van Leiden. Een hoog toilet is weliswaar gemakkelijk om op te zitten, voor de stoelgang is dat juist minder goed, legt Haico Kroep van Wisa uit. “Als je moet persen, zit je te hoog. Daardoor nemen bij ouderen problemen met de stoelgang toe, en daardoor op termijn het risico van incontinentie.” Wisa ontwikkelde daarom een toilet dat de gebruiker elektronisch kan verhogen tot 58 cm en, terwijl hij erop zit, kan laten zakken tot 2 cm onder het niveau van een gewoon toilet. Een sta-op-hulp zorgt ervoor dat de gebruiker hoog kan op- en afstappen en comfortabel laag kan ontlasten.

VSK 2016

VSK 2016, de vakbeurs voor verwarming, sanitair, klimaatbeheersing en koudetechniek vindt plaats van 2 tot5 februari 2016 in de Jaarbeurs Utrecht.

Reageer op dit artikel