artikel

TripleAqua en Smart Polder genomineerd voor innovatieprijs

Installatiebranche

TripleAqua en Smart Polder genomineerd voor innovatieprijs

Het warmtepompsysteem met natuurlijk koudemiddel TripleAqua en de Smart Polder, een wko-systeem dat met poldergemalen thermische energie opwekt, zijn genomineerd voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2015.

De Jan Terlouw Innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan innovatieve concepten die recentelijk op de markt verschenen zijn. Uit meer dan twintig inzendingen heeft de vakjury eind augustus vier innovaties geselecteerd. In twee gevallen gaat het om installaties voor het duurzaam opwekken van warmte en koude.

Warmtepomp met natuurlijk koudemiddel

Het klimaatsysteem TripleAqua maakt gebruik van een warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel propaene, een mengsel van propaan en propeen. De leidingen die de warmtepomp verlaten bevatten alleen verwarmd of gekoeld water. Het systeem kan individuele ruimtes verwarmen en koelen, en is volgens de leverancier Coolmark 50 % energiezuiniger dan vergelijkbare systemen.

Poldergemaal als energiecentrale

IF Technologie is de uitvinder van de Smart Polder. Daarbij worden poldergemalen ingezet voor de opwekking van thermische energie. De Smart polder maakt gebruik van het temperatuurverschil in het oppervlaktewater in de verschillende seizoenen om gebouwen te verwarmen of te koelen. De warmtewinning heeft daarbij volgens de uitvinders een positief effect op de waterkwaliteit. Daarnaast zorgt koeler oppervlaktewater voor minder hittestress in stedelijke gebieden.

Jan Terlouw Innovatieprijs

De Jan Terlouw Innovatieprijs is een initiatief van Stichting kiEMT. De prijs wordt voor de vijfde maal uitgereikt. Tijdens de finale op het Green Tech Congres wordt de winnaar bekend gemaakt. Het Green Tech Congres wordt gehouden op 5 oktober 2015.

Lees meer over de TripleAqua en andere systemen met natuurlijke koudemiddelen in het septembernummer van vakblad Gawalo.

Reageer op dit artikel