artikel

Uneto-VNI positief over energieakkoord

Installatiebranche

Uneto-VNI positief over energieakkoord

Uneto-VNI is positief over de hoofdlijnen van het vandaag gepresenteerde energieakkoord. Volgens de installateursvereniging is de extra impuls voor energiebesparing en duurzame energie van groot belang voor de toekomstige werkgelegenheid in de sector.

Eerder becijferde de brancheorganisatie al dat een stimulerend beleid voor duurzame energie tienduizenden extra banen kan opleveren.

Groei en innovatie

Voorzitter Titia Siertsema: “Het energieakkoord maakt een einde aan jaren van zwabberbeleid. Daarmee krijgt de markt duidelijkheid en dat was hard nodig. Dat biedt perspectief voor groene groei en innovatie in de installatiebranche en de toeleverende industrie. De expertise op het gebied van clean tech kan ons een leidende positie opleveren in deze groeimarkt voor de toekomst.”

Besparingsfonds

Uneto-VNI is vooral positief over het fonds van 600 miljoen euro dat beschikbaar komt voor energiebesparing in de particuliere sector. Siertsema: “Daarnaast gaat de overheid jaarlijks 100 miljoen investeren in het energiezuinig maken van huurwoningen. Dat gaat de installatiebranche veel werk opleveren.”

Financieringsconstructies voor installateurs

Uneto-VNI vindt het een goed idee dat er een constructie komt waarbij consumenten de kosten van energiebesparingsmaatregelen af kunnen lossen via de energierekening. Maar ook installatiebedrijven moeten de mogelijkheid krijgen om via gunstige financieringsconstructies totaaloplossingen aan te bieden, vindt Siertsema. “Dat zullen wij in de uitwerking van het energieakkoord krachtig bepleiten.”

Energielabel

Uneto-VNI heeft op onderdelen van het energieakkoord nog wel kritiek. Siertsema: “Het is een gemiste kans dat het verplichte energielabel gesneuveld is in de onderhandelingen.”

Aan de slag

Siertsema, die namens Uneto-VNI deelnam aan het overleg binnen de SER, vindt het nu hoog tijd om aan de slag te gaan. “De installatiebranche zit in zwaar weer, uitvoering van het energieakkoord kan ons sterker uit de crisis helpen. Laten we de handen uit de mouwen steken en de kansen die er zijn benutten.”

Reageer op dit artikel