artikel

Genomineerden energiebesparende innovaties bekend

Installatiebranche

Op de vakbeurs Energie 2011 zijn twee prijzen te verdienen voor energiebesparende innovaties. Voor de Spirits of Innovation Award zijn er vier kanshebbers. Voor de nieuwe Young Energy Award zijn er drie genomineerden.

Voor de Spirits of Innovation Award zijn vier exposanten genomineerd: Derbigum Nederland met de plantaardige dakbaan Derbipure, IsoBouw Systems met hun C2C zolderisolatie SlimFix Deco, HeatMatrix Group met de warmtewisselaar HeatMatrix LUVO en Knipping bouwelementen met de Knipping Prolux Energydakkapel met zonnecollector.

Warmtewisselaar

De genomineerde HeatMatrix LUVO is een warmtewisselaar die het warme rookgas in 100% tegenstroomconfiguratie in contact brengt met koude verbrandingslucht. Hiermee kan volgens de bedenkers 2,5 tot 4% van de brandstofkosten bespaard worden.

Dakkapel met collector

Knipping bouwelementen bedacht een dakkapel waarbij in het dak onzichtbaar een zonnecollector is ingebouwd onder de EPDM dakbedekking. Deze collector kan over de gehele dakkapel worden toegepast en er kunnen amorfe PV cellen worden aangebracht. Hierdoor wordt zowel warm water als stroom opgewekt.

Studentenprijs

Er is dit jaar voor het eerst ook een prijs in het leven geroepen voor studenten met een innovatief product of idee. Het gaat om de Young Energy Award. Sander Hoenderdaal met de Energy-App, Arno Kristiaan met de Localsens en Jetse Vink met WarmBouwen zijn de drie genomineerden voor deze prijs.

Energy-App

Met de Energy-app voor de smartphone heeft de gebruiker vanaf zijn telefoon controle over alle elektrische apparaten en verwarmingselementen in huis.

Warmtekoudeopslag

WarmBouwen is een concept voor duurzaam renoveren van bestaand vastgoed. Het bestaat uit een warmtekoudeopslag in combinatie met een nieuwe buitengevel met een geïntegreerd netwerk van waterleidingen overeenkomstig met een vloerverwarmingsnetwerk.

Uitreiking

De Spirits of Innovation wordt uitgereikt op dinsdag 4 oktober 2011. Op woensdag 5 oktober wordt de winnaar van de Young Energy Award bekend gemaakt.

Meer informatie over de beurs is te vinden op www.energievakbeurs.nl

Reageer op dit artikel