artikel

Prototype hybride zonnecollector getest met zonnesimulator

Installatiebranche

Prototype hybride zonnecollector getest met zonnesimulator

TU Delft student Sustainable Energy Technology Stefan Roest ontwikkelde voor zijn afstuderen een nieuw type hybride zonnecollector met een hoger rendement en een langere levensduur dan de huidige hybride systemen. Met een zelfontwikkelde zonnesimulator testte hij het rendement van zijn prototype.

Een hybride zonnecollector is een combinatie van een fotovoltaïsch zonnepaneel en een thermische zonnecollector. De restwarmte die vrijkomt uit het PV-zonnepaneel wordt gebruikt om water te verwarmen. Dit water stroomt door een systeem van buizen op een koperen plaat.

Transparant deksel

Er is veel warmte voor nodig om het water in de buizen te verwarmen. Daarom ligt er nu een transparant deksel op de zonnecollector dat warmte vasthoudt. Helaas degradeert het materiaal van de PV-zonnecel snel onder de temperatuur van zo’n 120 graden. Het verliest zo’n 20% van het rendement en heeft slechts een levensduur van tussen de 5 en 10 jaar.  

Aluminiumkanaaltjes

Roests zonnecollector heeft geen transparante deksel nodig. Het water stroomt door vele kleine aluminiumkanaaltjes direct onder het zonnepaneel in plaats van door een aantal koperen buizen onder een koperen plaat. Daardoor is minder warmte nodig om het water voldoende te verwarmen voor huishoudelijk gebruik.

Dunnefilm zonnecel

Ook gebruikt hij geen kristallijn silicium zonnepaneel, maar een dunnefilm zonnepaneel. Aan dit type zonnecel kan gemakkelijker warmte worden onttrokken. Zonder deksel kan de temperatuur van het zonnepaneel worden beperkt tot ongeveer 80 graden. Bovendien presteert dit type zonnecel relatief beter bij hoge temperaturen. Bij een temperatuur van 80 graden is er een rendementsverlies van ongeveer 10% in plaats van 20% bij kristallijn silicium zonnepanelen. Roests hybride zonnecollector heeft een geschatte levensduur van 15 tot 20 jaar.  

Zonnesimulator

Roest ontwikkelde een speciale zonnesimulator om het rendement van zijn prototype te kunnen meten. Er bleek direct commerciële interesse te zijn in deze simulator en de techniek werd snel door de TU Delft gepatenteerd. Roest en partner Chokri Mousaoui hebben de simulator inmiddels op de markt gebracht via hun TU Delft spin-off bedrijf Eternal Sun. Er zijn sinds januari al vijf zonnesimulatoren verkocht.

Reageer op dit artikel