nieuws

Gasverbruik hoogst in Drenthe

energie

Hoeveel gas en stroom verbruiken Nederlandse huishoudens per jaar? Dat verschilt sterk per provincie, zo concludeert vergelijkingssite Independer. De site vergeleek hiertoe CBS-data van het energieverbruik in Nederland van 2015 tot en met 2017.

Gasverbruik hoogst in Drenthe

Het gemiddelde gasverbruik in de periode 2015 tot en met 2017 was het hoogst in de provincie Drenthe, zo blijkt uit het onderzoek. De Brabanders waren de grootste verbruikers van stroom.

Drenthe verbruikt meeste gas

Gemiddeld verbruikten huishoudens 1.263 m3 gas per jaar in de gemeten periode. Drentenaren waren de grootste verbruikers, met een gemiddelde van 1.623 m3. Flevolanders verbruikten het minst ten opzichte van andere provincies; gemiddeld 807 m3.

 

Noord-Brabant verbruikt meest stroom

Gemiddeld verbruikten huishoudens in diezelfde periode 2.917 Kwh per jaar aan stroom. In de provincie Noord-Brabant werd gemiddeld het meeste stroom verbruikt, namelijk 3.237 Kwh. Het gemiddelde stroomverbruik in Zuid-Holland was met 2.770 Kwh het laagst ten opzichte van andere provincies.

Gemeente Rozendaal minst energiezuinig

Ook gemeentelijke verschillen werden binnen het onderzoek in kaart gebracht. Op gemeentelijk niveau was het stroomverbruik het hoogst in de gemeente Rozendaal (Gelderland), met een gemiddelde van 4.053 Kwh. Ook het gasverbruik was, van alle Nederlandse gemeenten, het hoogst in de gemeente Rozendaal. Hier verbruikten particuliere huishoudens gemiddeld zelfs 2.507 m3 aan gas.

Stadsverwarming per gemeente

De site van Independer geeft ook een overzicht van het aandeel aan stadsverwarming per gemeente. Dat is het grootst in Purmerend, met 69,8 procent.

Kijk op de site van Independer voor een interactief overzicht per gemeente van het verbruik en het aandeel aan stadsverwarming.

 

 

 

Reageer op dit artikel